“Στο σφυρί” ο χώρος του ιστορικού εργοστασίου Μπριτάννια στη Νέα Φιλαδέλφεια

Στο …σφυρί βγαίνει την επόμενη Τετάρτη 21 του Φλεβάρη ο χώρος του ιστορικού εργοστασίου της Μπριτάννια με τα κασμίρια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Πρόκειται για το ακίνητο της βιομηχανίας υφασμάτων Μπριτάννια που βρίσκεται στη Νέα Φιλαδέλφεια δίπλα από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 21 Φεβρουαρίου 2024, με τιμή πρώτης προσφοράς 3.354.000 ευρώ, ενώ η κατάσχεση έγινε για ποσό 500.000 ευρώ, μέρος της συνολικής απαίτησης. Οφειλέτιδα είναι η εταιρεία «Όμικρον Κύκλος Real Estate Development Κτηματική Τουριστική και Ξενοδοχειακή Α.Ε.» («Όμικρον Κύκλος R.E.D. 1 Α.Ε»), πρώην «Sciens Real Estate Development Κτηματική Τουριστική και Ξενοδοχειακή Α.Ε.», όπως μετονομάστηκε η «Πειραιώς Property Α.Ε.».

Στη θέση της επισπεύδουσας βρίσκεται η αλλοδαπή εταιρεία ειδικού σκοπού «ERB Recovery DAC» η οποία εκπροσωπείται από την doValue Greece.

Σημειώνεται ότι η Όμικρον Κύκλος Real Estate, -με διαχειριστή τον Σταύρο Κωνσταντινίδη-, ιδρύθηκε στις 27.04.2005 με σκοπό την απόκτηση, ανέγερση, διαχείριση και αξιοποίηση πάσης φύσεως ακινήτων. Η εταιρεία είναι μέλος του Ομίλου της Όμικρον Κύκλος Ένα Γενική Συμμετοχική Α.Ε. (πρώην Sciens Διεθνής Συμμετοχών Α.Ε.) από το Σεπτέμβριο του 2010.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2021 «η εταιρεία βρίσκεται στην διαδικασία εξεύρεσης πιθανών αγοραστών ή μισθωτών για το ακίνητο που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της, με σκοπό τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της στα επόμενα έτη».

Ένας αιώνας ιστορία

Η Μπριτάννια με τη επωνυμία «Α.Ε BRITANNIA Αγγλική Εριουργία εν Ελλάδι», ιδρύθηκε το 1931 από την εδρεύουσα στο Μάντσεστερ CROSLAND MOOR & CO L.M.D, τον Κ. Ναθαναήλ και την εταιρεία «Γιαννούτσικος-Πετσιάβας», με αντικείμενο την κατασκευή μάλλινων υφασμάτων κασμηριών.

Επικεφαλής της ήταν ο Σολομών Ι. Αχλαδέφ ο οποίος είχε σπουδάσει στην Κρατική Αγγλική Υφαντουργική Σχολή.

Το εργοστάσιο χτίστηκε στις όχθες του Ποδονίφτη στα νοτιοανατολικά όρια της Ν. Φιλαδέλφειας από τον εργολήπτη μηχανικό Ν. Γαβαλά, υπό την εποπτεία του καθηγητή του Πολυτεχνείου Αχ. Καρρά και σε επίπεδο εργατικού δυναμικού βασίστηκε κυρίως σε πρόσφυγες. Όπως αναφέρεται σχετικά, από τους 300 εργάτες το 60% ήταν κορίτσια, τα οποία ήταν τα καταλληλότερα να διεξάγουν μια εργασία τόσο λεπτή και επίπονη, όπως ήταν το κόψιμο των κόμπων κατά την ύφανση. Μάλιστα, οι υφάντριες και μανταρίστριες της Μπριτάννια φημίζονταν ότι είχαν ξεπεράσει και τα αγγλικά στάνταρντ.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Υφαντουργείου (250 ιστοί), του Βαφείου, του Πλυντηρίου και του Φινιριστήριου προερχόταν από αγγλικούς οίκους.

Στη διάρκεια του 20ου αιώνα και επί αρκετές δεκαετίες η Μπριτάννια παρήγαγε τα πιο ποιοτικά κασμήρια και γενικά κάποια από τα καλύτερα υφάσματα και ρούχα στην Ελλάδα.

Όλα αυτά μέχρι το 2007, όταν πλέον δεν μπόρεσε να αντέξει τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις αθρόες εισαγωγές με συνέπεια να βάλει λουκέτο.

Έκτοτε το βιομηχανικό συγκρότημα στη Ν. Φιλαδέλφεια εγκαταλείφθηκε και παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου…

Τι θα βγει στο σφυρί

Το ακίνητο πέρασε στα χέρια της «Πειραιώς Property» το 2005 και τώρα οδηγείται στο σφυρί.

Πρόκειται για οικόπεδο, κατά τον προγενέστερο τίτλο κτήσεως, έκτασης 11.034,49 τ.μ. ενώ κατόπιν ρυμοτομήσεων, τακτοποιήσεων, καθορισμού οριογραμμών ρέματος κλπ, το απομένον οικόπεδο έχει τελική επιφάνεια 6.980,31 τ.μ., το οποίο βρίσκεται επί της οδού Λυκούργου, εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, ενώ είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

Επί του οικοπέδου υφίσταται, σύμφωνα με τον αρχικό τίτλο κτήσεως, ένα βιομηχανοστάσιο, το οποίο αποτελείται από το κυρίως ισόγειο βιομηχανικό κτίριο, επιφάνειας 4.800 τ.μ., μετά των υπογείων χώρων του, επιφάνειας 1.200 τ.μ. Επίσης υφίσταται ένα μηχανουργείο (μονώροφο παλαιό κτίσμα), 430 τ.μ., ένα κτίριο λεβητοστασίου 110 τ.μ., ένα ισόγειο κτίριο πρατηρίου, 30 τ.μ. και ένα φυλάκιο (οικίσκος φύλακα), 50 τ.μ.

Έτσι, η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων φτάνει τις 6.620 τ.μ.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το κτίριο αποτελείται από έναν μεγάλο κύριο χώρο με δυο μικρά κατ’ επέκταση τμήματα ισογείου, ένα τμήμα Α’ ορόφου και τμήματα υπογείου. Στο υπόγειο και στον όροφο υπήρχαν βοηθητικοί χώροι και στο ισόγειο ήταν οι χώροι παραγωγής του πρώην εργοστασίου. Όλες οι επιφάνειες είναι ενιαίες, μεγάλου μεγέθους, ιδιαίτερα αυτές του ισογείου.

Ο χώρος καθορίζεται από τις παράλληλες συστοιχίες των κολωνών από οπλισμένο σκυρόδεμα με οριζόντια και κεκλιμένα δοκάρια που διαμορφώνουν τα κεκλιμένα τμήματα της στέγης με πολλούς φεγγίτες. Σε κάποια σημεία υπάρχουν εσωτερικές τοιχοποιίες οι οποίες διαμορφώνουν επιμέρους χώρους. Αυτά τα χαρακτηριστικά επιτρέπουν την ελεύθερη διαμόρφωση του χώρου για οποιαδήποτε μελλοντική χρήση.

Όπως σημειώνεται, το κτίριο σήμερα είναι κενό και χρήζει ανακατασκευής εφόσον αποφασιστεί η επαναχρησιμοποίηση του. Ουσιαστικά υπάρχει ο φέρων οργανισμός και οι περιμετρικές τοιχοποιίες, επιχρισμένες και χρωματισμένες. Εκτός του κυρίως κτιρίου υπάρχει μικρό ανεξάρτητο κτίσμα στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, εκτός της ρυμοτομικής γραμμής. Επίσης στον ακάλυπτο υπάρχει καμινάδα η οποία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είναι διατηρητέα, καθώς και γεώτρηση.

Πηγή

Διαβάστε επίσης: Μπριτάννια: Το εργοστάσιο με τα κασμίρια δίπλα στο γήπεδο της ΑΕΚ (βίντεο)