Στο μικροσκόπιο ελέγχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η ψηφιακή πλατφόρμα αγορών Temu

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε επίσημα την Παρασκευή την Temu ως πολύ μεγάλη Διαδικτυακή Πλατφόρμα (VLOP) βάσει του Νόμου περί Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA).

Η Temu είναι πλατφόρμα διαδικτυακών αγορών με μέσο όρο περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός ο αριθμός χρηστών, τον οποίο η Temu κοινοποίησε στην Επιτροπή, υπερβαίνει το όριο του DSA για τον χαρακτηρισμό ως VLOP.

Συμμόρφωση με αυστηρότερους κανόνες
Μετά τον σημερινό χαρακτηρισμό της ως VLOP, η Temu θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους αυστηρότερους κανόνες στο πλαίσιο της DSA εντός τεσσάρων μηνών από την κοινοποίησή της (δηλαδή έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2024), όπως η υποχρέωση να αξιολογεί δεόντως και να μετριάζει τυχόν συστημικούς κινδύνους που απορρέουν από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένης της καταχώρισης και πώλησης απομιμητικών προϊόντων, μη ασφαλών ή παράνομων προϊόντων και αντικειμένων που παραβιάζουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Shanghai,China-June 13st 2023: Amazon, eBay, SHEIN, Temu, Walmart, AliExpress, Lazada, Target and Etsy app icon on screen. Assorted e-commerce company and brand logo

Πιο συγκεκριμένα, οι πρόσθετες αυτές υποχρεώσεις περιλαμβάνουν την επιμελέστερη επιτήρηση των παράνομων προϊόντων.

Ενισχυμένα μέτρα προστασίας των καταναλωτών

Οι ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης κινδύνου της Temu πρέπει να αξιολογούν ειδικά τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, με έμφαση στη σωματική και ψυχική ευεξία των ανήλικων χρηστών.

Η Temu υποχρεούται να δομεί την πλατφόρμα της, συμπεριλαμβανομένων των διεπαφών χρήστη, των αλγορίθμων συστάσεων και των όρων χρήσης, ώστε να μετριάζει και να αποτρέπει τους κινδύνους για την ασφάλεια και την ευημερία των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την αγορά μη ασφαλών ή παράνομων αγαθών, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της πώλησης και διανομής προϊόντων που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για τους ανηλίκους. Αυτό περιλαμβάνει την ενσωμάτωση ισχυρών συστημάτων διασφάλισης της ηλικίας για τον περιορισμό της αγοράς ειδών με περιορισμούς ηλικίας.

Πηγή: iefimerida.gr