Το δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω της αυξημένης ζήτησης και της χρήσης κλιματιστικών ξεπέρασε την Πέμπτη το προβλεπόμενο pic των 10.000 MW. για τις ώρες αιχμής. Οι συνθήκες του καύσωνα δοκιμάζουν τις αντοχές του συστήματος, με αποτέλεσμα τις συχνές βυθίσεις τάσης κυρίως στις ώρες της ημέρας που υπάρχει μεγάλη κατανάλωση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η πολύωρη διακοπή που σημειώθηκε την Πέμπτη 20 Ιουλίου σε Μεταμόρφωση, Καλογρέζα, Περισσό, Μαρούσι, Κηφισιά και Νέο Ηράκλειο.
Οι διαχειριστές του ηλεκτρικού συστήματος δηλώνουν ότι παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες συνεχής αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Μάλιστα, χθες σημειώθηκαν και αρκετές βλάβες στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ενώ έμειναν χωρίς ρεύμα για κάποιες ώρες περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως το Παγκράτι το Ρουφ και ο Ταύρος, ενώ τέθηκαν και εκτός γραμμές Μέσης Τάσης στη Μεταμόρφωση και τη Νέα Μάκρη.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ τα φορτία που θα απαιτηθούν σήμερα Παρασκευή, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση θα ξεπερνούν τα 9.000 MW από τις 9:30 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ, ενώ η κορύφωση προβλέπεται για τις 12:30 το μεσημέρι που το φορτίο φτάνει μια ανάσα από το κατώφλι των 10.000 MW και ειδικότερα στις 9.931 MW.
Πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω των καιρικών συνθηκών και της αυξημένης ζήτησης ο ΑΔΜΗΕ αναθεωρεί τις προβλέψεις του για τα φορτία στη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον οι θερμοκρασίες είναι τόσο υψηλές όσο προβλέπεται, ενδέχεται σήμερα να ξεπεραστεί και πάλι το προβλεπόμενο pic της ζήτησης, όπως συνέβη και χθες που ξεπέρασε τα 10.000 MW.
Για την κάλυψη των αναγκών της χώρας λειτουργεί το σύνολο των διαθέσιμων θερμικών εργοστασίων φυσικού αερίου και λιγνίτη. Το σύνολο των φορτίων από θερμική παραγωγή θα φθάσει τα 115.233 MW, ενώ το σύνολο των ΑΠΕ στα 43.210MW. Τα φορτία από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ θα φθάσουν τα 11.549 MW.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο νέες μονάδες που έχουν προστεθεί πρόσφατα στο σύστημα και βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς δοκιμαστικής λειτουργίας δηλαδή η λιγνιτική Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ και ο Άγιος Νικόλαος 2 της Μυτιληναίος με φυσικό αέριο θα έχουν πολύ μεγάλη συνεισφορά.
Σε ότι αφορά την Πτολεμαΐδα 5, προβλέπεται να προσφέρει 560 MW από τις 7 το πρωί έως τις 5:30 το απόγευμα και τις υπόλοιπες ώρες του εικοσιτετράωρου στα 308 MW. Όσο δε για τον Άγιο Νικόλαο 2 θα προσφέρει 700 MW από τις 4 το απόγευμα έως τις 12 το βράδυ και τις υπόλοιπες ώρες του εικοσιτετράωρου θα προφέρει 680 MW.
Η υψηλή ζήτηση έχει ανεβάσει και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αφού από 101,72 ευρώ/MWhστις 15 Ιουλίου για σήμερα 21 Ιουλίου έχει διαμορφωθεί στα 139,28 ευρώ/MWh.
Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, η συνεισφορά των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής είναι μικρή και ανέρχεται σε μόλις 16,69%. Το γεγονός αυτό οφείλεται στους περιορισμένης έντασης ανέμους που έχουν ως αποτέλεσμα η συνεισφορά των αιολικών να είναι μικρή.
Έτσι, το μίγμα παραγωγής βασίζεται στις μονάδες φυσικού αερίου που συμμετέχουν με ποσοστό 43,03% ενώ υψηλές είναι και οι εισαγωγές με ποσοστό 19,62%. Η συμμετοχή του λιγνίτη είναι στο 9,6% και των μεγάλων υδροηλεκτρικών στο 6,5%.