Στη Φινλανδία καφεκοπτείο λανσάρει νέο χαρμάνι καφέ ως προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Ένα βιοτεχνικό καφεκοπτείο που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, παρουσίασε ένα χαρμάνι καφέ που έχει αναπτυχθεί από την τεχνητή νοημοσύνη .

Το “AI-conic” χαρμάνι του Kaffa Roastery με έδρα το Ελσίνκι παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στη Φινλανδία, ένα σκανδιναβικό έθνος 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων που καταναλώνει τον περισσότερο καφέ στον κόσμο, 12 κιλά κατά κεφαλήν ετησίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ.

Το χαρμάνι – ένα μίγμα διαλεγμένο από τη Τεχνητή Νοημοσύνη το οποίο αποτελείται από τέσσερις τύπους κόκκων, με κυριάρχο τον βελούδινο Fazenda Pinhal της Βραζιλίας, είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας κοινοπραξίας της Kaffa, του τρίτου μεγαλύτερου καφεκοπτείου της Φινλανδίας, και της τοπικής εταιρείας συμβούλων AI Elev.

«Αξιοποιώντας μοντέλα όπως το ChatGPT και το Copilot, η τεχνητή νοημοσύνη ανέλαβε να δημιουργήσει ένα χαρμάνι που θα ανταποκρινόταν ιδανικά στις προτιμήσεις των λάτρεων του καφέ, ξεπερνώντας τα όρια των συμβατικών συνδυασμών γεύσεων», δήλωσε η Elev.

Ο ιδρυτής του Kaffa Roastery, Svante Hampf, δήλωσε στο Associated Press το Σάββατο ότι οι δύο εταίροι ήθελαν να δοκιμάσουν πώς η τεχνητή νοημοσύνη και τα διάφορα εργαλεία της θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο ψήσιμο του καφέ, ένα παραδοσιακό βιοτεχνικό επάγγελμα που εκτιμάται ιδιαίτερα στη Φινλανδία.

«Ουσιαστικά δώσαμε περιγραφές όλων των τύπων καφέ μας και των γεύσεών τους στην AI και της δώσαμε εντολή να δημιουργήσει ένα νέο συναρπαστικό μείγμα», δήλωσε ο Hampf, παρουσιάζοντας το “AI-conic” στο Φεστιβάλ Καφέ του Ελσίνκι που συγκεντρώνει κάθε χρόνο καφεκοπτεία και λάτρεις του καφέ.