Ρωσία: O Πούτιν σχεδιάζει πυρηνοκίνητους δορυφόρους

Το αμερικανικό πολιτικό σύστημα αναστατώθηκε αυτή την εβδομάδα από τις εκτιμήσεις μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εκτοξεύσει πυρηνικούς δορυφόρους.

Πιθανότατα όμως δεν πρόκειται για δορυφόρους που φέρουν πυρηνική γόμωση, αλλά για δορυφόρους που χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια για να μπλοκάρουν εχθρικούς δορυφόρους από απόσταση.

Η Ρωσία εξάλλου δεν χρειάζεται πυρηνικούς πυραύλους ή βόμβες για να καταστρέφει εχθρικούς δορυφόρους, αφού έχει ήδη στη διάθεσή της δοκιμασμένα αντιδορυφορικά συστήματα.

Και αναλυτές επισημαίνουν ότι η εκτόξευση πυρηνικών όπλων σε τροχιά θα παραβίαζε τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Διάστημα, την οποία η Ρωσία έχει επικυρώσει.

Θα άνοιγε έτσι το κουτί της Πανδώρας για το μέλλον, αφού όχι μόνο θα οδηγούσε σε έναν νέο εξοπλιστικό ανταγωνισμό, αλλά επιπλέον θα ακύρωνε το ισχύον νομικό πλαίσιο για την κατάκτηση της Σελήνης και του Άρη.

«Το ενδεχόμενο να αναπτύσσει η Ρωσία ένα σύστημα που κινείται με πυρηνική πηγή ενέργειας… είναι πιο πιθανό από τη θεωρία ότι η Ρωσία αναπτύσσει όπλο με πυρηνική κεφαλή» δήλωσε στο Reuters ο Ντάριλ Κίμπαλ, εκτελεστικός διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Arms Control Association.

Το Κρεμλίνο πάντως απέρριψε την αμερικανική προειδοποίηση ως «κακόβουλο επινόημα».