Ναυάγιο Πύλου: Πορεία θανάτου στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου – Φόβοι για εκατόμβη νεκρών

Στους 78 ανέρχονται οι νεκροί μετανάστες στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, που εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη θάλασσα της Μεσογείου.

Η ανησυχία εντείνεται καθώς περνά η ώρα και καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σκάφος, που ξεκίνησε από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία και βυθίστηκε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, επέβαιναν περισσότεροι από 600 μετανάστες.

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό και άλλων αγνοουμένων συνεχίζονται από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και αεροσκάφη. Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 μετανάστες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η γιγάντια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Το σκάφος των μεταναστών βυθίστηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Πύλου.

Το σημείο όπου βυθίστηκε το σκάφος, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, βρίσκεται κοντά στο λεγόμενο «Φρέαρ των Οινουσσών», νότια των νησιών που ονομάζονται Μεσσηνιακές Οινούσσες, όπου το μέγιστο βάθος φτάνει τα 5.000 μέτρα.

Το Φρέαρ των Οινουσσών, όπως αναφέρει η Βικιπαίδεια, βρίσκεται στο σημείο που η αφρικανική πλάκα, τμήμα της οποίας είναι η λιθόσφαιρα της Ανατολικής Μεσογείου, βυθίζεται κάτω από την ευρασιατική λιθοσφαιρική πλάκα, τμήμα της οποίας είναι η πλάκα του Αιγαίου, δημιουργώντας το αιγαιακό τόξο, μια τοξοειδής οροσειρά του νότιου Αιγαίου Πελάγους που βρίσκεται στο νότιο όριο της πλάκας του Αιγαίου.

Το μυστήριο με τη διαδρομή και τη βύθιση

To πλοίο που είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης έπλεε για πέντε ημέρες, υπό καλές καιρικές συνθήκες μέχρι να φτάσει στο σημείο στο οποίο βυθίστηκε.

Το απόγευμα της Τρίτης προσεγγίστηκε από σκάφος της Frontex αλλά και του Λιμενικού και προσφέρθηκε βοήθεια στους μετανάστες καθώς το σκάφος ήταν γεμάτο όπως διαπιστώθηκε και από drone της Frontex που πέταξε στο σημείο. Κατά πληροφορίες οι επιβαίνοντες στο σκάφος αρνήθηκαν τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε και δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς Ιταλία.

Όπως αναφέρουν πηγές στο protothema.gr οι μετανάστες που βρίσκονταν στο αλιευτικό σκάφος δεν ήξεραν κολύμπι ενώ κανείς από τους διασωθέντες δεν έφερε σωσίβιο.

Αυτό που έχει κάνει εντύπωση είναι το πώς οι διακινητές οδήγησαν το σκάφος στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, όταν βυθίστηκε, ενώ η περιοχή δεν είναι στη συνήθη ρότα προς Ιταλία.

Μαρτυρίες αναφέρουν, δε, ότι ενώ το πλοίο έπλεε με απόλυτη μπουνάτσα, ξαφνικά υπήρξε ένας κλυδωνισμός αριστερά και μετά δεξιά και ακολούθησε η βύθιση του αλιευτικού.

Παρόμοια γεγονότα από το παρελθόν έχουν δείξει ότι τέτοιοι κλυδωνισμοί προκαλούνται από καβγάδες ανάμεσα στους επιβαίνοντες με αποτέλεσμα να προκληθούν μετατοπίσεις στο φορτίο.

Οι μαρτυρίες αυτές προκαλούν, μάλιστα, υπόνοιες για το ενδεχόμενο οι διακινητές των μεταναστών να είχαν κλειδωμένους στα αμπάρια τους μετανάστες προκειμένου να έχουν τον πλήρη έλεγχο του σκάφους.