Πρωτομαγιά: Στην Τρίτη του Πάσχα μεταφέρεται η εργατική αργία

Την Τρίτη του Πάσχα μεταφέρεται η υποχρεωτική αργία για την εργατική Πρωτομαγιά, όπως έκανε σήμερα (26.2) γνωστό η υπουργός ΕργασίαςΔόμνα Μιχαηλίδου. Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός της ημέρας. 

Γαρύφαλλο στο πέτο άνδρα

Πρωτομαγιά: Για πότε μεταφέρεται η αργία λόγω Πάσχα © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Γιατί μεταφέρεται η αργία της Πρωτομαγιάς 

Η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται για την Τρίτη του Πάσχα (7.5), καθώς 1η Μαΐου πέφτει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τετάρτη. 

Η ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Κάθε χρόνο, την 1η Μαΐου, τιμώνται οι αγώνες των εργατών. Είναι η ημέρα που η εργατική τάξη, με συγκεντρώσεις και πορείες, προβάλλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και καθορίζει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον. Η προέλευση της Εργατικής Πρωτομαγιάς εντοπίζεται στα εργατικά και συνδικαλιστικά κινήματα στα τέλη του 19ου αιώνα.

Τον Μάιο του 1886, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης εργατών που απαιτούσαν οκτάωρη εργασία στην πλατεία Haymarket του Σικάγο, επικράτησε πανικός όταν μια βόμβα εξερράγη και η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους. Η υπόθεση Haymarket χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για εκτεταμένη καταστολή των εργαζομένων και για συλλήψεις συνδικαλιστών. Προηγήθηκαν και επιτυχημένες διεκδικήσεις εργαζομένων στον Καναδά το 1872.