Προγραμματικές δηλώσεις: Αυξήσεις μισθών, επιδόματα και αλλαγές σε Παιδεία και Υγεία

Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις: «Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον «οδικό χάρτη» διακυβέρνησης της νέας τετραετίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, της δημόσιας υγείας και της παιδείας, περιγράφει από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων, είπε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του, δηλώνοντας συγκινημένος που τον εμπιστεύθηκε ο λαός για άλλη μία τετραετία.

Έκλεισε ένας κύκλος τοξικότητας, είπε ακόμη, επικαλούμενος το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου, τονίζοντας ότι οι πολίτες ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο τολμηρά στις μεταρρυθμίσεις.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο τόπος μας κουβαλά ακόμα στρεβλώσεις και αμαρτίες του δεκαετιών, τις οποίες «διόγκωσε» η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι τραγικοί χειρισμοί που την επέτειναν.

Η χώρα είναι ελεύθερη από την εποπτεία, αλλά πρέπει να κάνει το απαιραίτητο βήμα για να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας άμεσα τον πρώτο στόχο της νέας τετραετίας.

Το ΕΣΥ άντεξε στην πανδημία, εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέδειξε όμως, όπως τόνισε, και τις χρόνιες παθόγενειές του.

Εξειδικεύοντας τους κεντρικούς στόχους της νέας τετραετίας, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε από τη δημοσιονομική πολιτική, κάνοντας λόγο για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους και πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου Μνημονίου. Το πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, όπως είπε, θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή πριν το τέλος του μήνα.

Στο πλαίσιο των οικονομικών μέτρων, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την παράταση του Market Pass και τους επόμενους μήνες, την καθιέρωση του Youth Pass, ύψους 150 ευρώ, από τον Σεπτέμβριο και την επιβολή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο από την Πρωτοχρονιά του 2024.

Ακόμη, αυξάνεται το οικογενειακό επίδομα από 20 έως 50 ευρώ. Μειώνεται κατά 1.000 ευρώ ο φόρος στις οικογένειες με παιδιά, μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% για ασφαλισμένο σπίτι από φυσικές καταστροφές, ενώ οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ απαλλάσσονται από φαρμακευτικές δαπάνες.

Παράλληλα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, καθιερώνεται η κοστολόγηση των πολιτικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Ακόμη συνεχίζεται η εφάπαξ ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, ενώ όσοι συνταξιούχοι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται, δεν θα δούν τη σύνταξή τους να μειώνεται κατά 30%.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη: «Στις ελαφρύνσεις να προσθέσετε από το νέο έτος την σταδιακή μείωση τεκμηρίων κατά 30%. Την υποχώρηση κατά μία μονάδα των εργοδοτικών εισφορών και σταδιακά την κατάργηση του τελευταίου μνημονικού φόρου, του τέλους επιτηδεύματος. Αυτά θα επιτευχθούν με όχημα τη μεγάλη ανάπτυξη».

«Ακούμε τους επιχειρηματίες να λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Τους απαντούμε να δώσουν καλύτερους μισθούς και θα βρουν εργαζόμενους. Αυτή είναι η αναγκαία συνθήκη για ισχυρό κοινωνικό κράτος. Αλλά πρέπει να κερδίσουμε επιτέλους τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Εχουμε κάνει βήματα με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά απομένουν ακόμα πολλά να κάνουμε. Και προειδοποιώ όσους έχουν βολευτεί πίσω από μια στρεβλή πραγματικότητα, που επιμερίζει άδικα τα βάρη στις πλάτες όλων όσοι δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματά τους: Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση και τη νομιμοποίηση να σας εντοπίσει και να σας κάνει να πληρώσετε τους φόρους που σας αναλογούν» ξεκαθάρισε.

Αναμόρφωση του ΕΣΥ

Περιγράφοντας τους στόχους του για το ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης την χαρακτήρισε προσωπικό στοίχημα και δεσμεύτηκε εκ νέου για 10.000 προσλήψεις. Σκοπός μας, είπε, είναι να μπορεί το ΕΚΑΒ να ανταποκρίνεται σε επτά με δέκα λεπτά.

Ακόμη, εξήγγειλε επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες για όλα τα νοσήματα, καθώς και για δημιουργία συμβουλευτικών δομών περίθαλψης για ζητήματα ψυχικής υγείας.

Οι αλλαγές στην Παιδεία

Για την Παιδεία, εξήγγειλε πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης για 100.000 υποψηφίους στον κλάδο της Τεχνολογίας. Είπε ότι οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος ανοίγουν τον δρόμο για την αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας από το Ανώτατο Συμβούλιο Παιδείας, ανοίγοντας τον δρόμο για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να βρουν μαζί τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την αναθεώρηση και να σπάσει, επιτέλους, όπως παρατήρησε, το κρατικό μονοπώλιο.

Όπως ακόμη επισήμανε, τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία στη χώρα μας θα φτάσουν τα 180 μέχρι το 2027. Έμφαση επίσης θα δοθεί στην κτιριακή αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, με πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, καθώς και στην προσχολική αγωγή.

Αρχές του 2025 εκκινεί η διαδικασία της συνταγματικής μεταρρύθμισης

Αναφερόμενος σε σειρά άλλων μέτρων και στόχων, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα διπλασιαστούν οι πόροι του προγράμματος «Σπίτι μου», ενώ η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια, έως το 2030, στη μάχη της κλιματικής αλλαγής, καθώς το 80% της συνολικής ενέργειας θα παράγεται, έως τότε, από ΑΠΕ.

Πηγή