Ποιος ήταν ο 17χρονος Ναέλ, που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού και συγκλόνισε τη Γαλλία

Ο 17χρονος Ναέλ Μερζούκ εργαζόταν ως διανομέας σε πιτσαρία. Την περασμένη εβδομάδα ο νεαρός Γαλλομαροκινός έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού στη Ναντέρ, πυροδοτώντας ένα κύκλο βίας σε όλη τη Γαλλία.

Μόλις έναν μήνα πριν, ο δημοφιλέστερος και σημαντικότερος ράπερ στη γαλλική ιστορία, Jul, έβγαζε το νέο του βίντεο κλιπ για το τραγούδι «Ragnar». Ο Ναέλ Μερζούκ, ήταν σίγουρα πολύ χαρούμενος, αφού στο συγκεκριμένο κλιπ, εμφανιζόταν δίπλα στο είδωλό του, στον σούπερ σταρ της γαλλικής σκηνής ραπ, επάνω στο μηχανάκι του.

Ο ράπερ είχε κάνει τα γυρίσματα στη Ναντέρ και ο Ναέλ, που κατοικούσε εκεί, άρπαξε την ευκαιρία να συναντήσει το είδωλό του. Λίγες ώρες μετά όμως θα έπεφτε νεκρός μέσα σε μια νοικιασμένη Mercedes, από τη σφαίρα αστυνομικού που τον είχε σταματήσει για τροχαία παράβαση.

Η ζωή του Ναέλ δεν ήταν εύκολη

Η ζωή του Ναέλ δεν ήταν εύκολη. Απ’ όταν γεννήθηκε, μεγάλωσε χωρίς πατέρα. Μέχρι και σήμερα, ζούσε με τη μητέρα του, σε μια γειτονιά της Ναντέρ, περίπου 15 χιλιόμετρα από το κέντρο του Παρισιού. Στο σχολείο δεν τα πήγαινε καλά. Το 2021 γράφτηκε στο lycee Louis Bleriot, προσπαθώντας να πάρει πτυχίο ηλεκτρολόγου. Έξι μήνες αργότερα, τα παράτησε. Όχι όμως για πάντα.

Ο έφηβος, ο οποίος ήταν μέλος και του αθλητικού σωματείου ράγκμπι «Πειρατές της Ναντέρ», συμμετείχε τελευταία σε πρόγραμμα του οργανισμού Ovale Citoyen για επανεισδοχή στο σχολικό σύστημα, εφήβων που δυσκολεύονταν. Ο πρόεδρος του οργανισμού, Ζεφ Πιέ, δήλωσε στο France24 ότι ο Ναέλ «ήθελε να τα καταφέρει».

Στο μοιραίο περιστατικό, ο Ναέλ οδηγούσε μια κίτρινη -νοικιασμένη- Mercedes AMG A-Class με πολωνικές πινακίδες. Οι αστυνομικοί λένε ότι τον καταδίωξαν επειδή οδηγούσε επικίνδυνα σε λεωφορειολωρίδα και όταν άναψαν τους φάρους επιχείρησε να διαφύγει, αλλά «κόλλησε» στην κίνηση.

Στην κατάθεσή του, φίλος του Ναέλ, ο οποίος επέβαινε στο αυτοκίνητο, λέει ότι δεν επιχείρησε να διαφύγει: οι αστυνομικοί χτύπησαν τον Ναέλ με τα κοντάκια του όπλου τους στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να του φύγει το πόδι από το πεντάλ του φρένου και το αυτοκίνητο -το οποίο έχει αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων- να κινηθεί προς τα εμπρός.

Ήρεμη – συγκριτικά – η χθεσινή νύχτα μετά από πέντε 24ωρα χάους

Η επίθεση με αυτοκίνητο εναντίον του σπιτιού του δημάρχου παρισινού προαστίου προκάλεσε αγανάκτηση στη Γαλλία, όπου η νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ήταν, συγκριτικά, πιο ήρεμη, έπειτα από πέντε συναπτά βράδια ταραχών το έναυσμα των οποίων ήταν ο θάνατος 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού.