Σ’ έναν κόσμο όπου η χειραγώγηση της εικόνας και η παραπληροφόρηση δεν παύουν να γνωρίζουν ολοένα μεγαλύτερη διάδοση, η ελληνική λέξη «authentic» (αυθεντικός -ή -ό) ήταν η λέξη που αναζητήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στις ΗΠΑ στην ψηφιακή έκδοση του λεξικού αγγλικών Merriam-Webster, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η συντακτική ομάδα του ιστοτόπου.
Το λήμμα της συγκεκριμένης λέξης ήταν αυτό που συμβουλεύτηκαν περισσότερο οι χρήστες, ανέφερε σε ανάρτησή της η συντακτική ομάδα της ψηφιακής έκδοσης του λεξικού, κρίνοντας πως το γεγονός αντανακλά τις ανησυχίες των Αμερικανών για την τεχνητή νοημοσύνη, την ταυτότητα, ή τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, διασημότητες με τεράστια προβολή, όπως η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ, επέμειναν φέτος στη σημασία που έχει να είναι κανείς αυθεντικός.
Εξάλλου ο μεγιστάνας Έλον Μασκ, που επίσης απασχολεί συχνά τα μέσα ενημέρωσης, κάλεσε ηγέτες και όσους παίρνουν αποφάσεις να εκφράζονται στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης «με αυθεντικό τρόπο».
Το λήμμα της λέξης ξεπέρασε σε αριθμό τις αναζητήσεις για τη λέξη «deepfake», η οποία περιγράφει την πειστική παραποίηση του περιεχομένου ηχητικών καταγραφών ή βίντεο.
Ανάμεσα στα λήμματα με τις περισσότερες αναζητήσεις και επισκέψεις φιγουράρει επίσης η λέξη «coronation» (στέψη), το ενδιαφέρον απογειώθηκε την περίοδο που ανέβηκε στον θρόνο ο μονάρχης Κάρολος Γ΄ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Μάιο, πάντα κατά τη συντακτική ομάδα του λεξικού.
Πηγή: ΑΠΕ