Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Το δείγμα του πολιτισμού μας σε 600 εκατ. ψυχές

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των Ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας.

▪️Η 4η Απριλίου δεν είναι μέρα γιορτής, είναι μέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των ανθρώπων σχετικά με τη ζωή των αδέσποτων. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να αγαπάει τα ζώα. Αλλά όλοι οφείλουν να μην τους κάνουν κακό!! Έχουν και αυτά κάθε δικαίωμα να είναι εδώ, όπως εμείς!!

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει: «Ο κόσμος είναι ένα επικίνδυνο μέρος όχι μόνο εξαιτίας αυτών που κάνουν κακό, αλλά και εξαιτίας αυτών που βλέπουν και δεν κάνουν τίποτα για να το σταματήσουν». Θυμηθείτε: το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος, αλλά η απάθεια.

Είναι σκληρό να μην έχεις να φας, που να πας, να μην έχεις ούτε μια στάλα νερό να πιεις, να μην έχεις μιλιά να το πεις.. και κανένας να μη σου δίνει σημασία..

Πολλές φορές οι κραυγές των ζώων φτάνουν ως το Θεό, δεν αγγίζουν όμως τα αφτιά των ανθρώπων..

▪️Αν, λοιπόν, οι εικόνες με τα εξαθλιωμένα αδέσποτα σας σοκάρουν, κάντε ό,τι μπορείτε για να μην τις ξαναδείτε.. Και δεν εννοούμε να κλείσετε τα μάτια…

▪️Βάλτε λίγη τροφή και νερό για τα αδέσποτα ζώα

▪️ Στειρώστε το κατοικίδιό σας. Μην το ζευγαρώνετε.

▪️ Υιοθετήστε αδέσποτα ζώα, ΜΗΝ αγοράζετε.

▪️ Καταγγείλτε οποιαδήποτε μορφή βίας κατά των ζώων.

▪️Δεν είναι ντροπή να καταγγέλλεις έναν εγκληματία που βασανίζει μια ψυχή. Είτε είναι γνωστός, συγχωριανός, συγγενής σου.

Ντροπή είναι να γίνεσαι συνένοχος στο έγκλημα, να καλύπτεις τον δράστη. Ο μόνος που πρέπει να ντραπεί είναι αυτός που προκαλεί πόνο σε αβοήθητα πλάσματα, ΟΧΙ εσύ που τον καταγγέλλεις. Ο μόνος που πρέπει να φοβάται είναι ο δράστης, ΟΧΙ εσύ που μιλάς. Ο νόμος είναι με το μέρος σου. Εσύ ποιανού το μέρος θα πάρεις..;

Όσο πιο ανυπεράσπιστο είναι το θύμα, τόσο πιο ειδεχθές είναι το έγκλημα. Και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως όσοι κακοποιούν ζώα κακοποιούν ΚΑΙ ανθρώπους.

▪️Τα αδέσποτα δεν βρέθηκαν μόνα τους στο δρόμο. Δεν επέλεξαν και δε θέλουν να ζουν εκεί. Μην καταδικάζετε τα ίδια, καταδικάστε τους ανθρώπους που τα κατέστησαν αδέσποτα.

Σκεφτείτε: όλα τα σκυλιά έχουν δόντια, όλα τα ζώα μπορούν να επιτεθούν. Άνθρωποι τα χτυπούν, τυραννάνε, εγκαταλείπουν κι εκείνα ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ να μην ανταποδώσουν την κακία.

Τα αδέσποτα πλάσματα είναι σοφά και, αν τα παρακολουθήσεις, θα πάρεις πολλά μαθήματα. Ένα από αυτά είναι οτι στη ζωή, όσο και αν σε έχουν πληγώσει, εγκαταλείψει, αδικήσει, για να συνεχίσεις πρέπει να μπορείς να ξεχνάς και να μάθεις να εμπιστεύεσαι ξανά. Κάποιοι το λένε και συγχώρεση.

Υπάρχουν, λοιπόν, ΠΟΛΛΟΙ λόγοι να σώσεις ενα αδεσποτάκι. Κυρίως επειδή σώζοντας ένα ζώο, σώζεις την ψυχή σου!!

Άλλωστε η ευτυχία ξεκινάει με μια υγρή μυτούλα και ολοκληρώνεται με μια κουνιστή ουρίτσα..!

❣ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ, δεν αγοράζουμε. ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΜΕ, δε ζευγαρώνουμε🐾

Μέχρι να αδειάσουν τα κλουβιά. Μέχρι να μην υπάρχουν πια ζώα στους δρόμους.

↪ Υιοθετήστε ένα ενήλικο, ένα ηλικιωμένο, ένα τυφλό/κουφό, ένα ζωάκι με αναπηρία. Υιοθετήστε κάποιο πλάσμα που οι άλλοι προσπερνάνε.. ένα μαυράκι, ένα κακοποιημένο, ένα τριποδάκι, ένα ζώο με ιδιαιτερότητα!!

Δε θα σας αγαπά λιγότερο από οποιοδήποτε άλλο αλλά σίγουρα το ίδιο έχει ανάγκη την αγάπη σας περισσότερο απο κάθε άλλο ζώο!! Κάντε ΕΣΕΙΣ το θαύμα!!

↪ Αν δεν μπορείτε να υιοθετήσετε, φιλοξενήστε.

↪ Αν δεν μπορείτε ούτε να φιλοξενήσετε, στηρίξτε το έργο των εθελοντών. Τα περιστατικά είναι πολλά, τα αδέσποτα αμέτρητα και οι εθελοντές λιγοστοί. Με πενιχρά μέσα, με δικά τους έξοδα, προσωπικό αγώνα, κόπο, χρόνο, παλεύουν να σώσουν ό,τι σώζεται. ΔΕΝ είναι δημοτικοί/δημόσιοι υπάλληλοι, ΔΕΝ πληρώνονται για ό,τι κάνουν. ΔΕΝ μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς τη στήριξη ΟΛΩΝ σας.

🔺️Συνεισφέρετε οικονομικά, δωρίστε φάρμακα/ τροφές/ αντιπαρασιτικά σκευάσματα, λουράκια, σπιτάκια. Χαρίστε παλιά χαλιά/ πετσέτες/ ρούχα/ κουβέρτες, για να φτιαχτούν ζεστές φωλίτσες για όσα περισσότερα γίνεται. Ό,τι για εσας μπορεί να είναι σκουπίδι,θα είναι θησαυρός για τα αδεσποτάκια!!

🔺️Επικοινωνηστε με εθελοντές της περιοχής σας και ρωτήστε πως μπορείτε να βοηθήσετε. Δε χρειάζεται καθημερινά, δε χρειάζεται να δεσμευτείτε. Όποτε μπορείτε, όσο μπορείτε.. Μπορείτε να βγάλετε βόλτα κάποιο σκυλάκι από το τοπικό κυνοκομειο, ώστε να μάθει με το λουρί ή να ξεσκάσει. Να αφιερώσετε λίγο χρονο για να χαϊδέψετε τα ζώα και να τους μιλήσετε. Αυτά είναι εξίσου σημαντικά για τα ζωάκια. Αλλά πιστέψτε μας, οι εθελοντές συνήθως δεν προλαβαίνουν.

Μπορείτε να επισκεφθείτε μαζί με τα παιδιά σας έναν χώρο με αδεσποτάκια που θα σας υποδείξουν οι εθελοντές και να παίξετε. Τα οφέλη της αλληλεπίδρασης των παιδιών με ζώα είναι άπειρα (λιγότερες αλλεργίες, περισσότερα αντισώματα, κοινωνικοποίηση, καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, εξωστρέφεια και πολλά άλλα).

🔺️Μπορείτε να βοηθήσετε καθαρίζοντας κάποιο χώρο ή αναλαμβανοντας να αφήνετε τροφή και νερό σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο κοντά στο σπίτι σας.

↪ Αν δε μπορείτε να κάνετε τίποτα από τα παραπάνω, βοηθήστε μέσω διαδικτύου, ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ τις αγγελίες των ζώων ώστε να βρουν οικογένειες! Είναι πολύτιμη βοήθεια!!

➽ ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, αρκεί να θέλετε να συνδράμετε.

Εμείς σας θέλουμε δίπλα μας.

ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΦΩΝΗ ΣΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ!!

Φιλοζωικός σύλλογος Αιγιάλειας “Τα Φιλαράκια”