Οπενχάιμερ: Πρεμιέρα της πολυσυζητημένης ταινίας για τον “πατέρα” της ατομικής βόμβας

Ο υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος – σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν επιστρέφει τρία χρόνια μετά το “Tenet” γράφοντας και σκηνοθετώντας την σπουδαιότερη – ίσως – ταινία της μέχρι τώρα καριέρας του, το “Οπενχάιμερ” που βγαίνει στις αίθουσες στις 24/8.

Δοκιμάζοντας διαρκώς τα όρια της κινηματογραφικής αφήγησης για να πει επικές ιστορίες για αμφιλεγόμενους ήρωες και παράτολμα σχέδια που εξετάζουν το αναπόφευκτο, την ηθική και την ύβρη φιλόδοξων εγχειρημάτων, έχει παρασύρει το κοινό στα βάθη των ονείρων με την παράδοξη ιστορία καταδίωξης του “Inception”, μας έχει στείλει σε ένα παραισθησιογόνο ταξίδι στα άκρα του σύμπαντος με το “Interstellar”, μας έχει αιχμαλωτίσει με τις πολεμικές εμπειρίες της “Δουνκέρκης” και μας έχει παρασύρει σε παραισθησιογόνα ταξίδια στον χρόνο στο μεταφυσικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, “Tenet”.

Οπενχάιμερ: Πρεμιέρα της πολυσυζητημένης ταινίας για τον "πατέρα" της ατομικής βόμβας

Τώρα ο Νόλαν επιχειρεί να εισχωρήσει στην ψυχή ενός μοναδικού μυαλού, αυτό του ευφυέστατου επιστήμονα πίσω από την εφεύρεση που άλλαξε την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό μας, παρόλο που η ύπαρξή της και μόνο αρκεί για να απειλήσει το μέλλον μας.

Οπενχάιμερ: Σενάριο από βιβλίο που βραβεύτηκε με Πούλιτζερ

Με σενάριο βασισμένο στο βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο “Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ” των Κάι Μπερντ και Μάρτιν Τζ. Σέργουιν, αφηγείται τη ζωή και την κληρονομιά του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, του πατέρα της ατομικής βόμβας.

Πρόκειται για ένα επικό θρίλερ για την αγωνιώδη και παράδοξη ιστορία ενός αινιγματικού άντρα που έπρεπε να ρισκάρει να καταστρέψει τον κόσμο προκειμένου να τον σώσει. Όπως λέει και ο ίδιος: “Ήθελα να μεταφέρω το κοινό στο μυαλό και την εμπειρία ενός ανθρώπου ο οποίος βρέθηκε στο κέντρο της μεγαλύτερης αλλαγής στην ιστορία. Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο που έζησε ποτέ. Δημιούργησε τον κόσμο στον οποίο ζούμε και πρέπει να δούμε την ιστορία του για να τον πιστέψουμε”

Οπενχάιμερ: Πρεμιέρα της πολυσυζητημένης ταινίας για τον "πατέρα" της ατομικής βόμβας

Αυτή τη σπουδαία προσωπικότητα ενσαρκώνει ο Κίλιαν Μέρφι, ένας ηθοποιός με εξαιρετικές ερμηνείες στο βιογραφικό του αλλά ευρέως γνωστός για τον ρόλο του Τόμι Σέλμπι στην επιτυχημένη σειρά “Peaky Blinders”, με τον οποίο ο Νόλαν έχει συνεργαστεί άλλες πέντε φορές (τριλογία του “Σκοτεινού Ιππότη”, “Inception”, “Δουνκέρκη”).

Στο πλευρό του η Έμιλι Μπλαντ, υποδύεται τη βιολόγο και βοτανολόγο Κάθριν “Κίτι” Οπενχάιμερ που είχε παντρευτεί τρεις φορές πριν γνωρίσει το διάσημο επιστήμονα σε ένα πάρτι στο Σαν Φρανσίσκο, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Μια γυναίκα που απέρριπτε τις κοινωνικές συμβάσεις και πάλεψε με την απογοήτευση της μητρότητας, με τη μοναξιά και τον εθισμό.

Τους πλαισιώνει ένα σύνολο καταξιωμένων ηθοποιών όπως Ματ Ντέιμον (Λέσλι Γκρόουβς Τζούνιορ), Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ (Λούις Στράους), Φλόρενς Πιου (Τζιν Τάτλοκ), Κένεθ Μπράνα (ΝιλςΜπορ) κ.α. 

Οπενχάιμερ: Πρεμιέρα της πολυσυζητημένης ταινίας για τον "πατέρα" της ατομικής βόμβας

Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση για τον Κρίστοφερ Νόλαν ήταν η ίδια η πυρηνική δοκιμή Τρίνιτι. Σε αντίθεση με τις φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, ο Νόλαν δεν πυροδότησε κάποια πραγματική ατομική βόμβα στο Νέο Μεξικό για να κινηματογραφήσει το ατομικό μανιτάρι της εμβληματικής πυρηνικής δοκιμής. 

Αντ΄ αυτού, ο σκηνοθέτης και ο διευθυντής φωτογραφίας Χόιτ Βαν Χοϊτέμα συνεργάστηκαν με τους επικεφαλής των ειδικών εφέ Σκοτ Φίσερ και τον Άντριου Τζάκσον για να αναπαραστήσουν τη δική τους εκδοχή της ατομικής έκρηξης. Υπήρχε μόνο ένας περιορισμός: συνεπής στην αισθητική που προτιμά τα πρακτικά εφέ, ο Νόλαν τους είπε ότι δεν επιτρέπονταν τα ψηφιακά εφέ γιατί “δεν θα έδιναν την αίσθηση της απειλής που βλέπουμε στο υπάρχον υλικό. Το αποτέλεσμα έχει κάτι το ανατριχιαστικό.

Η συνέχεια επί της οθόνης ….