Οδησσός: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία οδυνηρή επίσκεψη στην Ουκρανία του πολέμου

Έντονα φορτισμένη και απρόβλεπτα επεισοδιακή αποδείχτηκε η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στην Οδησσό.

Το ξεκίνημά της σημαδεύτηκε από πυραυλικό χτύπημα κοντά στην ελληνική αποστολή . Αλλά και λίγο αργότερα ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ζελένσκι, ακούστηκαν σειρήνες και υπήρξε ενημέρωση για επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και ενεργοποίηση αεράμυνας της περιοχής. Η έκρηξη έγινε σε απόσταση 200 μέτρων.

“Βρέθηκα σήμερα στην Οδησσό, εδώ όπου η Φιλική Εταιρεία άναψε τη φλόγα της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, έγραψε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά και στον τόπο-σύμβολο όπου αντιστέκεται ο ουκρανικός λαός παλεύοντας για τη δική του ελευθερία. Η παρουσία μου εδώ αντανακλά, πιστεύω, τον σεβασμό όλου του ελεύθερου κόσμου προς τον ηρωικό αυτό λαό. Η ελπίδα της ειρήνης στην Ουκρανία δεν πρέπει να σβήσει. Και θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τον αποτρόπαιο βομβαρδισμό της 2ας Μαρτίου κατά αστικών συγκροτημάτων εδώ στην Οδησσό.

Μου δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβω στον Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy, τον οποίο ευχαριστώ για την υποδοχή, ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την Ουκρανία στον δίκαιο αγώνα για την προάσπιση της εθνικής της ακεραιότητας. Και βέβαια στηρίζουμε την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μαζί με τη Μαριούπολη, η Οδησσός υπήρξε επί πολλούς αιώνες ζωτικός κόμβος του Ελληνισμού στις ακτές του Εύξεινου Πόντου”.