Ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία: Από 300 – 2.000 ευρώ το κόστος για τον ασθενή

Άμεσα υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, όπως ανέφερε το πρωί της Δευτέρας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοινώνουν τις λεπτομέρειες για τα απογευματινά χειρουργεία

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Από 1η Φεβρουαρίου έχουμε σε λειτουργεία το πρώτο απαραίτητο εργαλείο, δηλαδή τη λίστα των χειρουργείων με τις αναμονές σε όλα τα νοσοκομεία. Σε τρεις μήνες θα είναι online και θα μπορούν να τα βλέπουν όλοι οι πολίτες, με τους μέσους όρους αναμονής ανά κλινική και ανά νοσοκομείο.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τη θέση του γιατρού και του νοσηλευτή περισσότερο ελκυστική».

Οι αμοιβές για τα απογευματινά χειρουργεία

Σκοπός του υπουργείου Υγείας είναι τα απογευματινά χειρουργεία είναι να είναι ανταγωνιστικά των ιδιωτικών κλινικών, δηλαδή να είναι αρκετά φθηνότερα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι, το κυνηγάμε όσο μπορούμε περισσότερο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

«Οι μικρές επεμβάσεις θα κοστίζουν 300 ευρώ, ενώ για τις εξαιρετικά βαριές το κόστος θα ανεβαίνει αλλά θα έχει πλαφόν έως 2.000 ευρώ, που είναι και το μέγιστο που θα πληρώσει ο ασθενής», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Για τους νοσηλευτές, οι αμοιβές θα είναι μεγαλύτερες από τα 10 ευρώ την ώρα που παίρνουν για τα απογευματινά ιατρεία.

Κάτι που σημαίνει ότι δεν ισχύει το ποσοστό 30% για αμοιβή που είχε αναφέρει σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο Άδωνις Γεωργιάδης τις προηγούμενες ημέρες.

Επίσης, οι ασθενείς θα έχουν ελεύθερη επιλογή κλινικής και χειρουργείου, καθώς σε 3 μήνες θα μπορούν να βλέπουν online και σε πραγματικό χρόνο τις λίστες αναμονής.

Στο ίδιο πλαίσιο αυτήν την εβδομάδα υπογράφονται 600 προσλήψεις γιατρών διαφόρων βαθμίδων.