Νέα Ιωνία: Το Νοσοκομείο “Αγία Όλγα” τοποθετεί Τέχνη και Πολιτισμό στη Μαιευτική κλινική

Διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες η Τέχνη; Επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως σίγουρα μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) και βοηθά να ισορροπεί τόσο η σωματική όσο και η ψυχική υγεία. Αυτός άλλωστε, είναι και ο λόγος που οι άνθρωποι κρεμούν στους τοίχους πίνακες τους τελευταίους αιώνες.

Νέα Ιωνία: Το Νοσοκομείο "Η Αγία Όλγα" τοποθετεί Τέχνη και Πολιτισμό στη Μαιευτική κλινική

Στη Νέα Ιωνία μία ομάδα ανοιχτόμυαλων ανθρώπων σκέφτηκε να αξιοποιήσει αυτή τη γνώση και να καλοδεχτεί την Τέχνη στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο “Αγία Όλγα”. Έτσι, η πρωτοβουλία της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου βρήκε εύηκοα ώτα και πρόσφατα η διοίκηση αποφάσισε πίνακές της να τοποθετηθούν στη Γυναικολογική και Μαιευτική κλινική, σε χώρους αναμονής και εξέτασης, στην πτέρυγα που γεννιέται η νέα ζωή της πόλης.

Νέα Ιωνία: Το Νοσοκομείο "Η Αγία Όλγα" τοποθετεί Τέχνη και Πολιτισμό στη Μαιευτική κλινική

Μιλώντας η ίδια στο e-neaionia.gr για το όλο εγχείρημα, μας είπε: Τα Νοσοκομεία μας πρέπει να γίνουν φιλόξενοι και στοργικοί χώροι για να λειτουργήσουν ευεργετικά στον άνθρωπο που ήδη είναι φοβισμένος και α-σθενεί, δηλαδή έχει μειωμένο σθένος και δύναμη.

Στις σύγχρονες κοινωνίες έχουμε λησμονήσει την έννοια του περιβάλλοντος. Έχουμε ξεχάσει πώς οι εικόνες, τα χρώματα, οι ήχοι, οι  μυρωδιές, η γη που μας περιβάλλει αποτελούν μέρος της ισορροπίας, μέρος της υγείας μας. Ωστόσο, η σύνδεση της θεραπείας με την Τέχνη δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα μας, την Γη των Ασκληπιείων”.

Η Θεοδοσία Χατόγλου, που έλκει την καταγωγή της από πρόσφυγες προγόνους, με μητέρα γέννημα θρέμμα της Νέας Ιωνίας, υπηρετεί πιστά τα τελευταία χρόνια την “τοποθέτηση του Πολιτισμού” στους χώρους νοσηλείας. Είναι δημιουργός και νόμιμη εκπρόσωπος της Prayer of Colors Kοιν.Σ.Επ και έχει ήδη εγκαταστήσει γύρω στα 300 έργα τέχνης σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους υγείας και εκπαίδευσης.

Επιγραμματικά, ανάμεσά τους είναι: το Ειδικό Σχολείο Κορίνθου, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής -Δομή Αγίας Βαρβάρας, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρεια Αττικής-Δομή Μελισσίων, το Κέντρο Υγείας Λουτρακίου, το 6ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης, σχολές ξένων γλωσσών στην Ελλάδα και την Κύπρο, χώροι αναμονής ιατρείων και Κλινικών στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, χώροι γυμναστηρίων και διαλογισμού σε Ελλάδα, Γαλλία και Βέλγιο.

Νέα Ιωνία: Το Νοσοκομείο "Αγία Όλγα" τοποθετεί Τέχνη και Πολιτισμό στη Μαιευτική κλινική

Στα μέσα Ιουνίου πήρε την έγκριση από το Δ.Σ. του Νοσοκομείου της Νέας Ιωνίας για να διακοσμήσει την πτέρυγα της Μαιευτικής Κλινικής με έργα από την συλλογή “Γυναίκα” που φέρουν την υπογραφή Hija de la luz.

“Στην Prayer of Colors, μας είπε, έχουν δημιουργηθεί μια σειρά έργων σε τρεις άξονες: Γυναίκα, Παιδί, Ψυχική Υγεία. Οι πίνακες αυτοί με την υπογραφή ‘’Hija de la luz΄΄ μέσα από  θέματα, συγκεκριμένα χρώματα, γεωμετρίες και εξειδικευμένα  σύμβολα έχουν την πρόθεση να ενδυναμώσουν και να θρέψουν το νευρικό σύστημα.

Ως προς τη Γυναίκα έχει δημιουργηθεί συγκεκριμένος κύκλος έργων που αφορούν στη θηλυκή αρχή σε όλες τις φάσεις, τη μητρότητα, τη γέννηση, τον θηλασμό και λειτουργούν υποστηρικτικά στις ευαίσθητες περιόδους της ζωής της”.

Οι πίνακες αντλούν θέματα από τη γυναικεία ανατομία, τη Γονιμότητα, την Σύλληψη και την Κυοφορία με τρόπο ευχάριστο και ζωογόνο, που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της γυναίκας.

Κάθε πίνακας συνοδεύεται από μια δήλωση-ευχή, που δίνει περισσότερες πληροφορίες για την εικόνα και τροφοδοτεί το θετικό συναίσθημα και μέσω του Λόγου. Το όλο εγχείρημα θα υλοποιηθεί με τη στήριξη επιχειρήσεων της Νέας Ιωνίας και των γύρω περιοχών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: