Νέα Ιωνία: Μ20, το Οινοποιείο που σύστησε το σπάνιο κρασί “Λαγόρθι” στο Winest & Πέπερι

Ο Δημήτρης Στάικος ονόμασε τη μικρή οινοποιητική του μονάδα “Μ20” από το όνομα της περιοχής που ζούσε στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ. Γύρισε στην Πελοπόννησο πριν από 5 χρόνια, αφήνοντας πίσω του μία ακαδημαϊκή καριέρα ως οικονομολόγος.

Ο πατέρας μου είναι χημικός και ο παππούς μου αμπελουργός. Γύρισα πιστεύοντας πως έχουμε οινικό πολιτισμό να “κεράσουμε“. Αρκεί τα κρασιά μας να μετασχηματιστούν σε σύγχρονα προϊόντα και να πουν τις ιστορίες τους” μας είπε το απόγευμα της Τετάρτης, που βρέθηκε στη Νέα Ιωνία για να συστήσει σε Γευσιγνωσία τα κρασιά του στο Winest & Πέπερι.

Μ20, το Οινοποιείο από την Αιγιαλεία που "κέρασε" Λαγόρθι στο Winest & Πέπερι

Το Οινοποιείο του στηρίζει με θέρμη μία ντόπια και σπάνια ποικιλία, που ευδοκιμεί στη  βόρεια πλευρά της Πελοποννήσου. Πρόκειται για το Λαγόρθι, μία λευκή ποικιλία σταφυλιού, που βρίσκουμε σε λίγα αλλά εκλεκτά αμπελοτεμάχια.

Το Λαγόρθι είναι άγνωστο στους πολλούς αλλά έχει τον τρόπο του να εκπλήσσει ευχάριστα με τον κρυστάλλινο χαρακτήρα του και τις γκριζοπράσινες ανταύγειες στο ποτήρι, που θυμίζουν κρασιά υψηλών απαιτήσεων από τη Βόρεια Ευρώπη.

Έχει φρουτώδη γεύση με αρώματα πράσινου μήλου, αχλαδιού και τριαντάφυλλου αναμεμειγμένα με άσπρο πιπέρι, που ισορροπεί έξοχα την επίγευση. Ως μοναδική ποικιλία έχει παράλληλα την ξεχωριστή ορυκτότητα που προσφέρει το terroir της Αιγιαλείας και έτσι υπόσχεται μια ιδιαίτερη οινική εμπειρία.

Βρείτε το Λαγόρθι και τα κρασιά του Μ20 στην κάβα Winest & Πέπερι (Μεσολογγίου 38) Νέα Ιωνία