Νέα Ιωνία: Ημερίδα με θέμα τις ιστορίες προσφύγων στο Συνεδριακό Κέντρο

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023, (ώρες 10.00-19.00) στο Συνεδριακό Κέντρο στη Νέα Ιωνία, Πατριάρχου Ιωακείμ 4, στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο  “Οι πρόσφυγες αφηγούνται: από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα”.

Την ημερίδα συνδιοργανώνουν μέλη των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) Ελλάδας, και συγκεκριμένα οι ΟΠΙ Αθήνας, Βόλου, Δήμου Χαλανδρίου, Καλλιθέας-Τζιτζιφιών, Νέας Ιωνίας και Χίου,  με αφορμή τον ερχομό των Μικρασιατών προσφύγων το 1922.  Θα περιλαμβάνει  βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις προσφύγων και απογόνων τους δεύτερης και τρίτης γενιάς, πλαισιωμένες από φωτογραφικό υλικό, σχόλια και εισηγήσεις που αφορούν στην κοινωνική και οικιστική τους ένταξη στην Ελλάδα, σε βιώματα, μνήμες και συναισθήματα που μετέφεραν στη νέα τους πατρίδα.

Στόχος είναι να ακουστούν οι ιστορίες τους από τους ίδιους, «από τα κάτω»,  να αναδειχθεί το ζήτημα της προσφυγιάς πιάνοντας την ιστορία μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες, να συμπορευτούμε, να συναισθανθούμε, να αναλογιστούμε και να δούμε πώς επηρέασαν και συνδιαμόρφωσαν τον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό χάρτη της σύγχρονης Ελλάδας.

Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 10.00 και θα ολοκληρωθεί στις 19.00. Είναι ανοιχτή σε όλους.  Θα συνεχιστεί με γλέντι με ζωντανή μουσική από την Ομάδα Μπουζουκιού της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας.