Νέα Ιωνία: Αντιδράσεις για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να ενταχθεί στον “Εύδημο”

Με 19 ψήφους υπέρ το Δημοτικό Συμβούλιο στη Νέα Ιωνία αποφάσισε να ενταχθεί ο Δήμος στον Αναπτυξιακό Οργανισμό “Εύδημος” που συγκρότησαν οι Δήμοι Καρύστου, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου, με στόχο “την επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη των έργων τους” όπως αναφέρει το καταστατικό.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε την πρόταση με τις παρατάξεις να εκδίδουν ανακοινώσεις κατά της σύμπραξης Δήμου και Ιδιωτικού Τομέα (έργα ΣΔΙΤ) και κατά της εκχώρησης αρμοδιοτήτων απευθείας σε ιδιώτες! 

Ανακοίνωση από τη Δύναμη Προοπτικής

Μετά την έντονη αντίδραση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η “Δύναμη Προοπτικής” της πρώην Δημάρχου Δέσποινας Θωμαΐδου. Το πλήρες κείμενο:

Η Δημοτική παράταξη Δύναμη Προοπτικής ήδη από την προεκλογική περίοδο είχε προειδοποιήσει ότι η ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών των Δήμων βρίσκεται προ των πυλών και θα υπηρετηθεί πιστά από τις «πρόθυμες» Δημοτικές Αρχές.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή όμως της Νέας Ιωνίας έχει βαλθεί επιβεβαιώσει αυτή τη διαπίστωση περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη! Η σημερινή Δημοτική Αρχή με ξεχωριστή εμμονή προσπαθεί να ξεθεμελιώσει το δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών με την συμμετοχή της στον Αναπτυξιακό Οργανισμό «ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ».

Ουσιαστικά θεμελιώδεις αρμοδιότητες του Δήμου της Νέας Ιωνίας στο όνομα της «ανάπτυξης» και του «εκσυγχρονισμού» παραδίδονται σε ιδιώτες , σε συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικών φορέων με προφανή σκοπό το κέρδος και την υποκατάσταση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών του Δήμου στους ιδιώτες. Ας μη γελιόμαστε !

Πολλές δημόσιες υπηρεσίες ξεπουλιούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή σε Οργανισμούς δήθεν αναπτυξιακούς αφήνοντας στις καλένδες τα πάγια αιτήματα για προσλήψεις μονίμου προσωπικού και ουσιαστικής αναβάθμισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

Εργολάβοι και επιχειρηματίες μπαίνουν στο «παιχνίδι».Η Δημοτική Αρχή της Νέας Ιωνίας με ιδιαίτερο ζήλο και πέραν κάθε δεοντολογίας ξεκίνησε ποδοπατώντας κάθε διαδικασία φέρνοντας το πρωί στη Δημοτική Επιτροπή την προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Εύδημος ΑΕ για να εισαχθεί αυθημερόν για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κανένα περιθώριο συζήτησης, μονομερείς ενέργειες, παλαιοκομματική αντίληψη.

Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής από την Δημοτική Αρχή και τον κο Μανούρη προσωπικά παραγκωνίζει σκόπιμα το έργο και τις αρμοδιότητες των υπαλλήλων του Δήμου και της Διοίκησης τους οποίους πλέον υποκαθιστά μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό. Εύλογα λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς ότι πλέον οι υπάλληλοι δεν χρειάζονται στον Δήμο αφού το έργο τους αναλαμβάνουν να το κάνουν ιδιώτες, γεγονός που μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην συρρίκνωση του Δήμου ως Οργανισμού και περιφρονεί το ρόλο και την αποστολή των εργαζομένων του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Υπάρχει όμως επίσης και άλλο ένα θέμα ουσιαστικό. Η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων και της δουλειάς των εργαζομένων προς τον Αναπτυξιακό Οργανισμό θα γίνεται μέσω προγραμματικών συμβάσεων του Δήμου χωρίς να ερωτηθούν οι υπηρεσίες του αν μπορούν να υλοποιήσουν τις συγκεκριμένες εργασίες/μελέτες/έργα ή όχι. Τις αποφάσεις τις λαμβάνουν τα πολιτικά όργανα του Δήμου δηλ. η Δημοτική Επιτροπή η/και το Δημοτικό Συμβούλιο στα οποία η Δημοτική Αρχή έχει την πλειοψηφία. Συνεπώς «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει».

Έτσι όμως ο Δήμος θα πληρώνει τους ιδιώτες ακόμα και για υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν οι εργαζόμενοι του!!!!!!!!Γιατί λοιπόν;;Μήπως γιατί ο κος Μανούρης θέλει να προχωρά σε αναθέσεις δια της πλάγιας οδού σε ιδιώτες και δεν θέλει να βρίσκει «αρνήσεις» από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου ως προς την σκοπιμότητα αναθέσεων και οικονομικής σπατάλης πολύτιμων πόρων που προορίζονται για το μέλλον και το αύριο των δημοτών μας;;

Προφανώς μας αρέσουν οι «πρόθυμοι» και αυτός ήταν προφανώς και ο ουσιαστικός λόγος παραίτησης του κου Κανναβού, Δημ. Συμβούλου και Α/χου Οικονομικών, δηλαδή του Πρόσωπου που έπρεπε να υπογράφει τις επιθυμίες του κου Μανούρη. Και κάτι τελευταίο! Το παραμύθι με τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς ΑΕ και τα παραμάγαζα τους είναι πρόσφατο!! Ξεκίνησε αθώα για τη στήριξη μικρών Δήμων της χώρας οι οποίοι όντως σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν προσωπικό, επιστήμονες και κατάλληλα στελέχη ή αντιμετώπιζαν εποχιακές ανάγκες όπως οι νησιωτικοί και ορεινοί Δήμοι της χώρας.

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής αν δεν το ξέρετε ο Δήμος Νέας Ιωνίας συγκαταλέγεται στους μεγάλους Δήμους της χώρας. Γνωρίζετε πολλούς Δήμους με 16 Επιστήμονες Μηχανικούς στην Τεχνική υπηρεσία, πλήρως στελεχωμένο τμήμα προμηθειών, μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες Δήμου της χώρας, πραγματικό στολίδι, που διαχειρίζεται μόνη της έργα ΕΣΠΑ, ένας Δήμος με δική του Διεύθυνση Πολεοδομίας που εξυπηρετεί ακόμη και τους ομόρους Δήμους της περιοχής μας κ.ο.κ..

Νομίζετε ότι είμαστε «οι ιθαγενείς με τα καθρεφτάκια» την εποχή της αποικιοκρατίας!!!κ. Μανούρη ακόμη και αν άλλοι Δήμοι μικροί ή μεγάλοι έχουν υιοθετήσει αυτό το μοντέλο εκχώρησης αρμοδιοτήτων και πόρων του Δήμου στους ιδιώτες και τα άνομα συμφέροντα, προφανώς δεν νομιμοποιήστε να κάνετε το ίδιο!! Είμασταν 4 χρόνια Δημοτική Αρχή, με περίοδο covid, με ενεργειακή κρίση, με μειοψηφία στο ΔΣ και ουδέποτε σκεφτήκαμε – παρότι είχαμε αναγκαστική υπολειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου- να ακυρώσουμε και να βάλουμε σε κίνδυνο τα δικαιώματα των εργαζομένων, το συμφέρον του Δήμου Και του Ιωνιώτικου Λαού.

Αυτή τελικά όμως είναι και η ποιοτική μας διαφορά.Ήμασταν και είμαστε άμεμπτοι ηθικά και δεν είδαμε το Δήμο ως μέσο βιοπορισμού!!Κρίμα για την Νέα Ιωνία και τους εργαζόμενους του Δήμου. Εμείς ως Δημοτική Παράταξη καταγγέλλουμε το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή της Νέας Ιωνίας για τις μεθοδεύσεις της στην πορεία ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου και την προειδοποιούμε ότι θα μας βρει κάθετα αντίθετες/ους στον κατήφορο που διάλεξε.

Δεν της εκχωρούμε το δικαίωμα να ευτελίζει διαδικασίες, να προσβάλλει την προσφορά των εργαζομένων, να ποδοπατεί κάθε έννοια δημοκρατικής συζήτησης. Η πολιτική εξαπάτηση και ο τυχοδιωκτισμός θα μας βρουν απέναντί τους. Να είναι σίγουροι/ες!
Η Γραμματεία της Παράταξης Δύναμη Προοπτικής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: