Από το νερό και τα τρόφιμα, επί του παρόντος προσλαμβάνουμε το πλαστικό ισοδύναμο μιας πιστωτικής κάρτας κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με το Rai News.
Τα μικρο και νανο πλαστικά είναι πλέον όλο και περισσότερο παρόντα στην καθημερινή μας ζωή: πολυάριθμες μελέτες καταδεικνύουν την παρουσία μικρο και νανο πλαστικών σωματιδίων σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα.
Έχουν βρεθεί στα ψάρια, το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά (τα μήλα και τα καρότα είναι τα πιο μολυσμένα), το μέλι, τη ζάχαρη, το αλάτι και την μπύρα. «Υπολογίζεται ότι μπορούμε ενδεχομένως να καταναλώνουμε από 0,1 έως 5 γραμμάρια αόρατων τεμαχίων πλαστικού την εβδομάδα, περιεχόμενο σχεδόν ίσο με αυτό μιας πιστωτικής κάρτας», δήλωσε η Δρ Daniela Gaglio, επιστημονική διευθύντρια του Τμήματος Μεταβολομολογίας του Ινστιτούτου Βιοαπεικόνιση και Μοριακή Φυσιολογία (IBFM) στο πλαίσιο του Ιταλικού Εθνικού Ερευνητικού Συμβουλίου (CNR).
Η ερευνητική ομάδα που συντόνισε η Daniela Gaglio έδειξε πειραματικά ότι τα κύτταρα που υποβάλλονται σε οξεία και χρόνια έκθεση σε σωματίδια πολυστυρενίου παρουσιάζουν μεταβολή του μεταβολισμού και αύξηση του οξειδωτικού στρες. Μέσω της έρευνάς του, το CNR έχει ως εκ τούτου τονίσει την πιθανή επίδραση που μπορούν να έχουν αυτά τα μικροσωματίδια και νανοσωματίδια στην υγεία.
«Η μελέτη δείχνει ότι τα μικροσωματίδια πολυστυρενίου και τα νανοσωματίδια που απορροφώνται από ανθρώπινα κύτταρα του παχέος εντέρου προκαλούν αλλαγές στο μεταβολισμό παρόμοιες με αυτές που προκαλούνται από τον τοξικό παράγοντα αζοξυμεθάνιο: το τελευταίο είναι ένα καρκινογόνο και νευροτοξικό μόριο που έχει μελετηθεί πολύ εξ αιτίας της ικανότητάς του να προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου», εξηγεί η ειδικός.
Η μελέτη δείχνει ότι υγιή ανθρώπινα κύτταρα παχέος εντέρου που υποβάλλονται σε οξεία και χρόνια έκθεση σε σωματίδια πολυστυρενίου παρουσιάζουν αλλοιωμένο μεταβολισμό και αυξημένο οξειδωτικό στρες. Τέλος, “η έκθεση σε πλαστικά προκαλεί μεταβολικές αλλαγές που απαντώνται συνήθως σε καρκινικούς σχηματισμούς, υποδεικνύοντας μια πιθανή δράση μικροπλαστικών και νανοπλαστικών ως παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Μέχρι σήμερα, αυτή είναι μια από τις λίγες μελέτες που παρέχει πληροφορίες σχετικά με το ποια θα μπορούσε να είναι η επίδραση πλαστικού μέσα στο σώμα μας».
Από τη βρύση μέχρι το εμφιαλωμένο νερό, τα μικροπλαστικά σωματίδια βρέθηκαν σε ανησυχητικά ποσοστά, με το 81% των δειγμάτων νερού της βρύσης και το 93% των δειγμάτων εμφιαλωμένου νερού να περιέχουν αυτά τα σωματίδια. Τα δεδομένα εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του νερού που πίνουμε καθημερινά. Καθώς η επιστημονική κοινότητα εργάζεται για την καλύτερη κατανόηση αυτών των δυναμικών, είναι σημαντικό να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και να ενθαρρύνουμε συμπεριφορές που μπορούν να μειώσουν την έκθεσή μας σε αυτά τα σωματίδια.
Πηγή: Euractiv.ro