“Μάχη της πετσέτας” και στις παραλίες της Αττικής – Οι ακτές με τις παράνομες καταλήψεις

Αλυσιδωτές αντιδράσεις και ελέγχους των αρχών προκαλεί το “κίνημα της πετσέτας” και στις παραλίες της Αττικής, όπου εντοπίστηκε όργιο παραβάσεων και καταλήψεων στις ακτές. Πολλές επιχειρήσεις, στην Ανατολική κυρίως Αττική εντοπίστηκαν να καταπατούν πολύ μεγαλύτερο χώρο σε σχέση με αυτόν που έχουν νοικιάσει νομίμως και πληρώνουν τέλη για τη χρήση του αιγιαλού.

Πάνω από το 83% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν από Μικτά Κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας στις παραλίες της Ανατολικής Αττικής (Αρτέμιδα, Λιμανάκι, Μαραθώνας, Πόρτο Ράφτη κ.ά.) βρέθηκαν να παρανομούν.

Παραλίες χωρίς πινακίδα παραχώρησης

Ειδικότερα, είχαν τοποθετήσει ομπρελοξαπλώστρες σε έκταση μεγαλύτερη της παραχωρηθείσας, καταπατώντας από λίγα τετραγωνικά μέτρα έως και 800 τ.μ. Επίσης, οι μισοί τουλάχιστον βρέθηκαν να έχουν καταλάβει χώρο πολλαπλάσιο του παραχωρηθέντος, προκειμένου να λειτουργήσουν καντίνες ή υπαίθρια μπαρ.

Ακόμη, το 67% όσων ελέγχθηκαν δεν είχε αναρτήσει πινακίδα με το σχέδιο του χώρου που έχει παραχωρηθεί, κάτι που επιβάλλεται από τη νομοθεσία προκειμένου να ορίζονται εμφανώς τα όρια του αιγιαλού που χρησιμοποιείται νομίμως. Ποσοστό 17% όσων ελέγχθηκαν βρέθηκε να μην τηρεί τη φορολογική νομοθεσία, ενώ το 67% δεν τηρούσε τη νομοθεσία σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές.