Το εντυπωσιακό Μέγαρο Λυμπρίτη, στη συμβολή των οδών Κηφισίας και Εμμανουήλ Μπενάκη στην Κηφισιά, κτίριο του Τσίλλερ, έγινε co-working space.
Τον Ερνέστο Τσίλλερ τον ξέρουμε κυρίως για τα νεοκλασικά του: Το Προεδρικό Μέγαρο, το Νομισματικό Μουσείο, το Μέγαρο Σταθάτου που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Υπουργείο Εξωτερικών, και δεκάδες ακόμα κτίρια-στολίδια του κέντρου της Αθήνας και άλλων ελληνικών πόλεων.
Δικό του δημιούργημα ήταν και το εντυπωσιακό Μέγαρο Λυμπρίτη, στη συμβολή των οδών Κηφισίας και Εμμανουήλ Μπενάκη στην Κηφισιά: Πυργοειδής έπαυλη από αυτές που είναι περισσότερο πιθανό να συναντήσεις στη Βαυαρία παρά στην Αθήνα, με φρουριακές επάλξεις να κάνουν τέλεια αντίθεση με τα αναγεννησιακά πλαίσια των παραθύρων, και κάποια –λίγα– νεοκλασικά στοιχεία να συμπληρώνουν το παζλ.
Το Μέγαρο Λυμπρίτη, ή Βίλα Χρυσώτη όπως την αποκαλούν οι παλιοί Κηφισιώτες, χτίστηκε το 1888 σε σχέδια του Βαυαρού αρχιτέκτονα, για λογαριασμό του Λουδοβίκου Λυμπρίτη, δικηγόρου από την Κρήτη που πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εκεί απέκτησε μεγάλη περιουσία, και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου υπήρξε μεταξύ άλλων προσωπικός δικηγόρος και φίλος του Γεώργιου Αβέρωφ.
Fast forward στον 21ο αιώνα, όταν το Μέγαρο στέγαζε ως το 2012 το BCA College, και έκτοτε παρέμεινε κλειστό ώσπου το 2019 αγοράστηκε από τον Ιταλό δικηγόρο και επιχειρηματία Lorenzo Viviani, που το μετέτρεψε στο σημερινό K-Project. Την αποκατάσταση ανέλαβαν σε πρώτη φάση, το 2019, οι ΜΟΒ Architects, ενώ η μελέτη για την τελική φάση του πρότζεκτ έγινε το 2021 από τους Έλενα Τασσοπούλου, Ρόη Γιαννοπούλου και Φαμπρίτσιο Τζαμπόνι.
Με του που περνάς πλέον την πόρτα του κτιρίου, μπορείς να διακρίνεις την προσοχή που έχει δοθεί στην κάθε λεπτομέρεια του πραγματικά συγκλονιστικού χώρου: Από τα ζωγραφιστά ταβάνια που μοιάζουν να αγγίζουν τον ουρανό στα 5 μέτρα του ύψους τους, τα μαρμάρινα τζάκια και τα μωσαϊκά δάπεδα ως τον υπέροχο, πλακόστρωτο κήπο με τις λουλουδιασμένες αυτή την εποχή κουτσουπιές και τις ακακίες.
«Η χρήση των κτιρίων, η χρήση των ιστορικών χώρων είναι μια υπέροχη φιλοσοφία που έχουμε στην Ιταλία –που είχε τουλάχιστον η δημόσια διοίκηση μέχρι πολύ πρόσφατα» μου λέει ο Lorenzo Viviani, διευθυντής σήμερα του K-Project. «Είχαμε την ιδέα ότι πρέπει να αξιοποιούμε τα ιστορικά μας κτίρια, γιατί μόνο χρησιμοποιώντας τα μπορείς να τους δώσεις ζωή. Όταν το βρήκα, αυτό εδώ το κτίριο, ήταν λίγο παραμελημένο. Αυτό που έκανα, ήταν να του δώσω αγάπη. Υπάρχουν πολλά κτίρια του 19ου αιώνα στην Αθήνα που χρειάζονται αγάπη».
Πώς είναι να δουλεύεις σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα;
Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο co-working space, που συνδυάζει την ομορφιά του κτιρίου και την ιστορία του, με υπηρεσίες πολύ υψηλού επιπέδου. Τα γραφεία και οι χώροι του K-Project νοικιάζονται κυρίως με τον μήνα, ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται στην ιδιωτικότητα –πράγμα ασυνήθιστο για co-working space.
Υπάρχει η δυνατότητα να δουλέψει κανείς εδώ για λίγες ώρες, κατόπιν συνεννόησης, «προτιμούμε όμως μια καλώς εννοούμενη αποκλειστικότητα, όχι με την έννοια του να διώχνουμε ανθρώπους, αλλά με την έννοια οι πελάτες μας εδώ να νιώθουν άνετα, να νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν το διαφημίζουμε πολύ, δεν έχουμε κρεμάσει ταμπέλες απέξω, έχουμε μόνο το μπάνερ και τέλος. Είναι όπως το καλό κρασί, είναι προτιμότερο να το δίνεις σε μπουκάλι για να συνοδεύσει ένα γεύμα, και όχι λίγο λίγο στο ποτήρι».
Τα γραφεία στο K-Project ξεκινούν από 300€ τον μήνα συν ΦΠΑ. Λεπτομέρειες για τα διαφορετικά πακέτα που παρέχονται υπάρχουν στο επίσημο site.
Πηγή: In2life