Κακοκαιρία Elias: Νέο δελτίο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ως την Πέμπτη από την ΕΜΥ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, φέρνει η κακοκαιρία «Elias», η οποία αναμένεται μάλιστα να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

Σήμερα Δευτέρα (25-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, στα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και στους νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας της Στερεάς. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν η Ηπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων, καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Αύριο Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν: στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας) και στην Ηπειρο (στους νομούς Αρτας και Πρέβεζας).

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, στην Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, στη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια και στα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τι δείχνουν οι προγνωστικοί χάρτες του Meteo

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το διήμερο Δευτέρας 25/09 και Τρίτης 26/09 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τρίτης 26/09. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης:

Κακοκαιρία Elias: Σε επιφυλακή για το νέο κύμα έντονων φαινομένων – Η πρόγνωση για τη Θεσσαλία-1

Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, όπως φαίνεται στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη που εστιάζει στην ευρύτερη περιοχή, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τρίτης 26/09 αναμένονται στις περιοχές του Πηλίου και της Οθρυος, καθώς και στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας:

Κακοκαιρία Elias: Σε επιφυλακή για το νέο κύμα έντονων φαινομένων – Η πρόγνωση για τη Θεσσαλία-2

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, την Τετάρτη 27/07 η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα (και στη Θεσσαλία), ενώ πλέον αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά η Αττική, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

Το meteo.gr/ΕΑΑ μέσα από το πυκνό δίκτυο σταθμών του, σε συνδυασμό με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και μελετώντας τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία των αριθμητικών μοντέλων πρόγνωση, θα ενημερώνει με νεότερες ανακοινώσεις σχετικά με το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας.

Εκτακτα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό, κλειστά έως και την Τετάρτη θα παραμείνουν τα σχολεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας την Κυριακή. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται μέσω τηλεκπαίδευσης.

«Λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη Θεσσαλία τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ενημερώνει ότι οι δημοτικές Αρχές της Περιφέρειας, ύστερα από τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα αναστείλουν έως και την Τετάρτη 27/9 τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται από αύριο το πρωί μέσω τηλεκπαίδευσης. Εξαιρούνται τα σχολεία των Δήμων/περιοχών Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης, όπου οι συνθήκες δεν συμβάλλουν, προς το παρόν, στην ψηφιακή επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών. Αναφορικά με τις περιοχές που εξαιρούνται, υπογραμμίζουμε ότι η αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν στη Θεσσαλία θα είναι συνεχής και θα ανανεώνεται διαρκώς».

Για τις δημόσιες υπηρεσίες αποφασίστηκε, στη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, να μη λειτουργήσουν «κατά περίπτωση».