Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται στα κινητά τηλέφωνα – Τι ετοιμάζουν Google και Apple

Η ψηφιακή επανάσταση που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται απόλυτα προσιτή και προσβάσιμη στα smartphones από την Apple και τη Google. Η συντονισμένη κίνηση των ηγετών του χώρου δεν αφορά μόνο την προσθήκη νέων χαρακτηριστικών, αλλά και τον ριζικό μετασχηματισμό της εμπειρίας του χρήστη.

Το AI σκοπεύει να ενισχύσει την εξατομίκευση, κάνοντας τα κινητά τηλέφωνα απόλυτα προσαρμοσμένα στις ατομικές προτιμήσεις και συνήθειες των χρηστών. Τα σχέδια των δύο εταιριών περιλαμβάνουν πρόβλεψη κειμένου και έξυπνες απαντήσεις στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων μέχρι και εξατομικευμένες προτάσεις εφαρμογών που ταιριάζουν στο προφίλ κάθε χρήστη.

Τι θα κάνει η Apple

Η Apple διευρύνει σταθερά τα όρια του τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη στο οικοσύστημά της. Με το λανσάρισμα του τσιπ A15 Bionic, η Apple έχει ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες AI των συσκευών της. Ο Neural Engine, ένα κρίσιμο συστατικό αυτού του chip, έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τις εργασίες μηχανικής μάθησης, καθιστώντας λειτουργίες όπως το Face ID, το Animoji και διάφορες λειτουργίες της κάμερας πιο αποτελεσματικές και ευέλικτες.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη στα τελευταία iPhone της Apple είναι επίσης η προηγμένη υπολογιστική φωτογραφία. Το σύστημα της κάμερας χρησιμοποιεί AI για να πραγματοποιεί ανάλυση της σκηνής σε πραγματικό χρόνο, προσαρμόζοντας την έκθεση, την εστίαση και την ισορροπία χρωμάτων για να παράγει εκπληκτικές φωτογραφίες ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες. Επιπλέον, η εισαγωγή των τεχνολογιών Smart HDR 4 και Deep Fusion αξιοποιεί το AI για την παραγωγή πιο λεπτομερών και ζωντανών εικόνων.

Google και προσέγγιση με Tensor chip

Η Google, γνωστή για τις ικανότητές της στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, έχει ενσωματώσει αυτές τις τεχνολογίες βαθιά στα smartphones Pixel. Οι τελευταίες συσκευές Pixel είναι εξοπλισμένες με το Tensor chip, έναν ειδικά κατασκευασμένο επεξεργαστή που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να χειρίζεται εργασίες AI και μηχανικής μάθησης.

Η ικανότητα AI του Pixel είναι πιο εμφανής στις δυνατότητες της κάμεράς του. Χαρακτηριστικά όπως η Magic Eraser, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αφαιρούν ανεπιθύμητα στοιχεία από τις φωτογραφίες χωρίς κόπο, και το Real Tone, το οποίο αναπαριστά με ακρίβεια διαφορετικούς τόνους δέρματος, αναδεικνύουν τη δύναμη της AI στη βελτίωση της φωτογραφίας. Το Night Sight και το Super Res Zoom αναδεικνύουν περαιτέρω τη δέσμευση της Google να χρησιμοποιεί την AI για να διευρύνει τα όρια του τι είναι δυνατό με τις κάμερες των smartphone.

Δείτε ακόμα: