Η Μεσόγειος φλέγεται – 40 νεκροί και αχανείς εκτάσεις στάχτη στον πιο ακραίο καύσωνα της ιστορίας

Η Μεσόγειος θρηνεί το θάνατο 40 ανθρώπων που έχασαν τις τελευταίες μέρες τη ζωή τους εξαιτίας των τεράστιων πυρκαγιών που καίνε αχανείς δασικές εκτάσεις, χωριά και θέρετρα σε Αλγερία, Τυνησία, Ιταλία και Ελλάδα.

Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχει χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια ή τα ξενοδοχεία τους, κτηνοτρόφοι έχουν δει τα ζώα τους να καίγονται και αγρότες τις σοδειές τους να καταστρέφονται, ενώ παράλληλα μαίνεται ένας από τους πιο ακραίους καύσωνες στην ανθρώπινη Ιστορία.

Η Μεσόγειος φλέγεται

Ιταλία

Τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει από τη Δευτέρα τη Σικελία έχει αναγκάσει τουρίστες και κατοίκους να εκκενώσουν πολλά χωριά και να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα. Ενα ζευγάρι ηλικιωμένων βρέθηκε απανθρακωμένο στο σπίτι του στα περίχωρα του Παλέρμο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του νησιού, ενώ η πυρκαγιά σχεδόν άγγιξε τα συρματοπλέγματα του αεροδρομίου Φαλκόνε-Μπορσελίνο, που την Τρίτη αναγκάστηκε να κλείσει. Μια 88χρονη γυναίκα έχασε επίσης τη ζωή της κοντά στην πόλη.

Παράλληλα, ανησυχία προκάλεσε η απειλή από τη φωτιά του αρχαιοελληνικού ναού της Σετζέστα. Οι φλόγες «έγλειψαν» το 2.500 ετών δωρικό μνημείο στα βορειοδυτικά του νησιού, που σώθηκε τελικά την τελευταία στιγμή.

Χθες, η φωτιά έφτασε στον κεντρικό οδικό άξονα του νησιού στο ύψος του Παλέρμο. Σύμφωνα με τη La Repubblica, οδηγοί βρέθηκαν περικυκλωμένοι από τις φλόγες και με κίνδυνο της ζωής τους αναγκάστηκαν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες για να ξεφύγουν με μηδενική ορατότητα λόγω του καπνού.

Η Μεσόγειος φλέγεται

Αλγερία

Στην παραθαλάσσια πόλη Μπετζάγια της Αλγερίας τεράστιες πυρκαγιές που κατέβηκαν από τα ορεινά προς τη θάλασσα ανάγκασαν τουλάχιστον 1.500 ανθρώπους να εγκαταλείψουν άρον άρον τις εστίες τους και τουρίστες να εκκενώσουν προς γειτονικές πόλεις. Στη μάχη μπήκαν πάνω από 7.500 πυροσβέστες ενώ, σύμφωνα με τον αλγερινό ενημερωτικό ιστότοπο TSA, 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν δέκα στρατιώτες που περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, ενώ προσπαθούσαν να συντονίσουν την εκκένωση. Ο πρόεδρος της χώρας Αμπντελμαντζίντ Τεμπούν επικοινώνησε με τις οικογένειες των θυμάτων και εξέφρασε τη λύπη του.

Η Αλγερία γνωρίζει έναν από τους πιο ακραίους καύσωνες της Μεσογείου, με τη θερμοκρασία να έχει φτάσει έως και τους 48 βαθμούς Κελσίου, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεσπάσει συνολικά 97 πυρκαγιές σε 17 επαρχίες της χώρας, ενισχυόμενες τις περισσότερες φορές από δυνατούς ανέμους.

Τυνησία

Οι πυρκαγιές σαρώνουν όλη την ακτογραμμή της βόρειας Αφρικής. Στη γειτονική Τυνησία τεράστια πυρκαγιά ανάγκασε τουλάχιστον 300 ανθρώπους να εκκενώσουν τη μεθοριακή πόλη Μελούλα, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η φωτιά μπήκε στην πόλη και έκαψε σπίτια. Αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας δήλωσε ότι απομακρύνθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης από ξηρά και θάλασσα, με βάρκες ψαράδων και σκάφη της ακτοφυλακής, ενώ ένας σχολικός διευθυντής πέθανε από ασφυξία.

Πορτογαλία

Για άλλη μια χρονιά η Πορτογαλία, που σύμφωνα με δεδομένα της Ε.Ε. υπήρξε πέρυσι η δεύτερη πιο χτυπημένη από τις πυρκαγιές χώρα της Ευρώπης (την αρνητική πρωτιά έχει η Ισπανία), βλέπει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους να γίνονται στάχτη, χωρίς ευτυχώς να μετράει μέχρι στιγμής ανθρώπινα θύματα.

Με τη βοήθεια κατοίκων εκατοντάδες Πορτογάλοι πυροσβέστες αγωνίζονται από την Τρίτη να σβήσουν τις φλόγες σε εθνικό πάρκο κοντά στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό Κασκάις, ενώ παράλληλα ισχυροί άνεμοι που αλλάζουν διευθύνσεις κάνουν το έργο τους πιο δύσκολο και επικίνδυνο.

Σχέδιο της Κομισιόν

Για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να αγοράσει 13 πυροσβεστικά αεροπλάνα με σκοπό να δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό πυροσβεστικό στόλο, τον πρώτο αποκλειστικά δικής της ιδιοκτησίας.

Πέρυσι και υπό την πίεση των μεγάλων πυρκαγιών στον ευρωπαϊκό νότο, η Ε.Ε. διπλασίασε τον εφεδρικό στόλο, που αποτελείται πλέον από 28 αεροπλάνα, όμως τώρα φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία μόνιμη δύναμη. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το σχέδιο θα κοστίσει 23 εκατ. ευρώ, ενώ το συμβόλαιο αναμένεται να υπογράψουν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κροατία και η Ελλάδα.