Επιστρέφει η έξαρση της ιλαράς – Τι λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Την ανάγκη η εμβολιαστική κάλυψη κατά της ιλαράς να φθάσει σε όλες τις περιοχές της χώρας στο 95%, προκειμένου να εξαλειφθεί το νόσημα, επισημαίνει στο CNN Greece, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Όσο υπάρχουν περιοχές που οι εμβολιασμοί είναι χαμηλοί, η ιλαρά θα επανέρχεται και θα εμφανίζει μία κυκλικότητα, όπως λέμε για προβλήματα δημόσιας υγείας, που έρχονται ξανά και ξανά, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Να σημειωθεί ότι η ανοσία του Ελληνικού πληθυσμού σήμερα κρίνεται ικανοποιητική, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αφού το 89.8% των συμμετεχόντων έχουν αντισώματα έναντι της ιλαράς (προστασία από τη νόσο), είτε μέσω παρελθούσας νόσησης ή μέσω εμβολιασμού.

Η έξαρση της ιλαράς λοιπόν, εμφανίζεται και πάλι μετά το 2017 – 2018 και στην Ελλάδα, μετά την έξαρσή της σε χώρες της Ευρώπης, όπως Ρουμανία, Βρετανία και Αυστρία. Ωστόσο δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, καθησυχάζει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, σημειώνοντας ότι οι περιοχές εκείνες που βρίσκονται στο κόκκινο, είναι η Μακεδονία, η Θράκη και η Δυτική Ελλάδα. Ο πληθυσμός δε εκείνος που εμφανίζει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι οι Ρομά, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, προσθέτοντας ωστόσο η πανδημία δεν φαίνεται να σταμάτησε τους εμβολιασμούς.