Εξεταστική Επιτροπή για την τραγωδία στα Τέμπη ζητά το ΚΚΕ

Πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος που έγινε στα Τέμπη κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.

«Το έγκλημα των Τεμπών στο οποίο έχασαν την ζωή τους 57 άνθρωποι, κυρίως νέοι και συγκλόνισε τη χώρα και το λαό μας, επιβάλλεται να εξεταστεί σε βάθος και στην κατεύθυνση αυτή το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή υπογράμμισε ότι επιβάλλεται η διερεύνησή του με όλους τους τρόπους ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, σε όλους τους υπεύθυνους, όπου αυτές υπάρχουν.

Τα αναμφισβήτητα εγκληματικά λάθη και παραλείψεις των άμεσα εμπλεκομένων στο ατύχημα δεν μπορούν να κρύψουν τις βαθύτερες αιτίες που τροφοδοτούν τα εγκλήματα αυτά» αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο του Περισσού οριοθετώντας την έναρξη των ερευνών στο 1997 όταν και ενσωματώθηκαν στην εθνική νομοθεσία οι ευρωπαϊκές οδηγίες 91/440, 95/18 και 95/19.

Η πρόταση του ΚΚΕ εισάγεται με τα άρθρα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής που επιτρέπουν στην μειοψηφία να συγκροτεί εως δύο εξεταστικές επιτροπές ανα περίοδο. Αυτό σημαίνει πως για την κατάθεση της πρότασης απαιτείται η υπογραφή τουλάχιστον 10 βουλευτών ενώ για την έγκρισή της απαιτείται η θετική ψήφος τουλάχιστον 120 βουλευτών.

Υπενθυμίζεται πως για την ίδια υπόθεση έχει εκφράσει πρόθεση για κατάθεση πρότασης σύστασης προανακριτικής επιτροπής το ΠΑΣΟΚ.