Ελληνικές startups – Η ελίτ της καινοτομίας που ανέδειξε Skroutz, Viva και άλλους κολοσσούς

Οι νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις (startups) έφτασαν αισίως στην Ελλάδα τις 781, με τους ιδρυτές -και τους επενδυτές- σε αυτές να μάχονται για να τις εξελίξουν στους επόμενους «μονόκερους».

Γύρω τους πλέκεται ένας ατέλειωτος χορός δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι επιχειρήσεις αυτού του είδους παρουσιάζουν και εξελίσσουν πρωτότυπες, καινοτόμες ιδέες, οι οποίες δεν είναι ικανές μόνο να αλλάξουν τη ζωή μας προς το καλύτερο, αλλά και δίνουν ένα ισχυρό boost στην οικονομία της χώρας, καθώς εξελίσσονται σε βασικούς αναπτυξιακούς μοχλούς.

Και επειδή οι αριθμοί λένε την αλήθεια, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο report της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Dealroom.co και του Bulgarian Private Equity and Venture Capital Association, το 2017 η συνολική αποτίμηση των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα έφτανε το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το περασμένο έτος ξεπέρασε τα 8,2 δισ.! 

Το Τop 10 των ελληνικών startups

1. Viva Wallet
Πώς δημιουργήθηκε ο πρώτος ελληνικός Μονόκερος

Ελληνικές startups - Η ελίτ της καινοτομίας που ανέδειξε Skroutz, Viva και άλλους κολοσσούς_
Viva Wallet Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας

Πριν από 22 χρόνια ο Χάρης Καρώνης και ο Μάκης Αντύπας δημιουργούσαν τη Realize Α.Ε., τον προπομπό της Viva Wallet. Η neobank, η οποία δεν ήταν μόνο η πρώτη ελληνική, αλλά και η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία εναλλακτικών τραπεζικών υπηρεσιών και χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), σήμερα έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες του παγκόσμιου fintech που ανταγωνίζεται στα ίσα κολοσσούς όπως η PayPal, η Revolut κ.ά.

Τα χρόνια πέρασαν και το 2023 η Viva Wallet είναι πια ένας digital χρηματοπιστωτικός όμιλος με παρουσία σε 24 χώρες και με μεγάλο πελατολόγιο. Με κύρια όπλα την τεχνολογία και την καινοτομία, παρέχει υπηρεσίες γύρω από τις ηλεκτρονικές πληρωμές για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις: ασύρματα τερματικά πληρωμών, ηλεκτρονικά πορτοφόλια στα smartphones, πληρωμές με QR Codes, πληρωμές για e-shop, συστήματα loyalty, διαχείριση εταιρικών πληρωμών, καταθέσεις και αναλήψεις σε διάφορα σημεία, όπως σούπερ μάρκετ, και όλα αυτά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε 23 χώρες της Ευρώπης.

2. Skroutz
Ο πρωτοπόρος του ηλεκτρονικού εμπορίου

Ελληνικές "startups" - Η ελίτ της καινοτομίας
Skroutz Γιώργος Χατζηγεωργίου, Βασίλης Δήμος και Γιώργος Αυγουστίδης

Οταν, το μακρινό 2005, οι Γιώργος Χατζηγεωργίου, Βασίλης Δήμος και Γιώργος Αυγουστίδης δημιουργούσαν την εταιρεία τεχνολογίας Skroutz σίγουρα δεν φαντάζονταν ότι θα ερχόταν μια μέρα που θα αποτελούσε το επίκεντρο του ελληνικού retail εμπορίου. Ο καιρός αυτός ήρθε στην εποχή της πανδημίας και των lockdown, όταν η Skroutz είχε τόσες παραγγελίες που τα καταστήματα τα οποία συμμετείχαν στην πλατφόρμα δεν… προλάβαιναν να τις διαχειριστούν.

Κι όμως, λίγο νωρίτερα, το 2020, η Skroutz είχε και αυτή πάρει τον τίτλο του unicorn, με την αποτίμησή της να υπολογίζεται ως και τα 1,2 δισ. ευρώ, όταν ήρθε σε συμφωνία με τη CVC Capital Partners για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού. Πρόσφατα, η EveryPay, που από το περασμένο καλοκαίρι έχει περάσει στα χέρια της, έκλεισε συνεργασία με τη μαλτέζικη Finaro.

3. Blueground
Το δισεκατομμύριο άργησε  

Ελληνικές "startups" - Η ελίτ της καινοτομίας
Blueground Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου

Για την ελληνική startup που δραστηριοποιείται στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων υπήρχε η πρόβλεψη ότι ενδεχομένως να γινόταν ο πρώτος «μονόκερος» του ελληνικού startup οικοσυστήματος. Ή ότι, τουλάχιστον, η αποτίμησή της θα ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ ως το 2022. Παρ’ όλα αυτά, μια σειρά από γεγονότα την κράτησαν σε καθεστώς soonicorn, καθώς η αποτίμησή της πλησιάζει περίπου τα 900 εκατ. ευρώ, μετά την ΑΜΚ της WestCap Group.

4. Persado
Σε καθεστώς… soonicorn

Ελληνικές "startups" - Η ελίτ της καινοτομίας
Persado Αλεξ Βρατσκίδης

Η εταιρεία που έφερε όρους όπως «machine learning» και «τεχνολογία παραγωγής γνωσιακού περιεχομένου» στο παγκόσμιο ψηφιακό μάρκετινγκ ιδρύθηκε από τον ομογενή Αλεξ Βρατσκίδη, έχει ελληνικές ρίζες, αλλά βάση στη Νέα Υόρκη. Γεννήθηκε στο εσωτερικό της Upstream, αλλά συγκέντρωσε χρηματοδοτήσεις από διεθνείς κολοσσούς, όπως η Goldman Sachs, η Citigroup και η American Express. Μετά το τελευταίο funding round, η αποτίμησή της κυμαίνεται μεταξύ 700 εκατ. και 1,2 δισ. ευρώ.

5. Workable
Η κορυφαία πλατφόρμα προσλήψεων του κόσμου!

Ελληνικές "startups" - Η ελίτ της καινοτομίας
Workable Νίκος Μωραϊτάκης

Το 2012, όταν η Ελλάδα καιγόταν στις φλόγες της κρίσης, ο Νίκος Μωραϊτάκης ίδρυσε της Workable. Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία, με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, βοηθά τις επιχειρήσεις να εντοπίσουν, αξιολογήσουν και να προσλάβουν τους εργαζομένους που ταιριάζουν στις ανάγκες τους. Εντεκα χρόνια παρά… κάτι αργότερα, η πλατφόρμα έχει εξελιχθεί στην κορυφαία του πλανήτη για προσλήψεις, καθώς συνεργάζεται με περισσότερες από 20.000 εταιρείες. Η αποτίμησή της κυμαίνεται περίπου στο μισό δισ. ευρώ.

6. FlexCar
Εφερε το ευέλικτο leasing στον… λαό

Ελληνικές "startups" - Η ελίτ της καινοτομίας
FlexCar Γιώργος Δεσύλλας

Η startup του Γιώργου Δεσύλλα άνοιξε την πόρτα του leasing και στους ιδιώτες -μέχρι τότε ήταν ασύμφορο και ουσιαστικά απαγορευτικό- και έχει επεκταθεί, εκτός της ελληνικής αγοράς, στην ιταλική και την κυπριακή αγορά. Η εξέλιξή της είναι πολύ γρηγορότερη από το… ταχύτερο μοντέλο του στόλου της, καθώς την τελευταία τριετία οκταπλασίασε τον τζίρο της, ενώ στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης άντλησε 296,6 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας την αποτίμησή της σε κατά τι παραπάνω από τα 300 εκατ. ευρώ.

7. Hellas Direct
Η πρώτη digital ασφαλιστική

Ελληνικές "startups" - Η ελίτ της καινοτομίας
Hellas Direct Αλέξης Πανταζής και Αιμίλιος Μάρκου

To concept των ιδρυτών της Hellas Direct Αλέξη Πανταζή και Αιμίλιου Μάρκου ήταν απλό: να δημιουργήσουν μια αμιγώς digital ασφαλιστική, που πρώτη θα έφερνε την ασφάλεια με ακρίβεια ημέρας, καταργώντας το μοντέλο εξάμηνων και ετήσιων συμβολαίων Γρήγορα, η εταιρεία προσέλκυσε κεφάλαια κορυφαίων επενδυτών, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Power Corporation of Canada, ενώ επεκτάθηκε στη Ρουμανία. Με την αποτίμησή της να κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 εκατ. ευρώ, η εταιρεία ετοιμάζεται να επεκταθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

8. Spotawheel
Η startup των… αδιάφθορων μηχανικών

Ελληνικές "startups" - Η ελίτ της καινοτομίας
Spotawheel Χάρης Αρβανίτης

Ο Χάρης Αρβανίτης ξεκίνησε με τη Spotamechanic, η οποία ήταν μια startup εξεύρεσης μηχανικών αυτοκινήτων. Η ιδέα εξελίχθηκε γρήγορα στη Spotaweel, καθώς με τις απάτες των γυρισμένων χιλιομέτρων, των τρακαρισμένων και κλεμμένων αυτοκινήτων που πωλούνταν ως μεταχειρισμένα όλοι ήθελαν έναν μηχανικό να ελέγξει γι’ αυτούς γρήγορα, φτηνά και αξιόπιστα το μεταχειρισμένο που είχαν βάλει στο μάτι.

Και μια και αυτό δεν ήταν μόνο ελληνικό φαινόμενο, η startup έγινε το κορυφαίο ελληνικό marketplace αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που αναλαμβάνει να βρει τα πιο αξιόπιστα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα σε περισσότερες από 10 χώρες και να τα διαθέσει μέσα από την πλατφόρμα της προς απευθείας αγορά. Η αποτίμησή της κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 εκατ. ευρώ.  

9. Plum
Σου φτιάχνει κουμπαρά

Ελληνικές "startups" - Η ελίτ της καινοτομίας
Plum Βίκτωρ Τροκούδης

Η Plum ιδρύθηκε το 2016 στο Λονδίνο από τον σημερινό CEO της Βίκτωρα Τροκούδη, ένα πρώην στέλεχος της Wise. Ξεκίνησε ως chatbot στο Facebook Messenger βοηθώντας τους ανθρώπους να εξοικονομούν χρήματα αυτόματα και γρήγορα και εξελίχθηκε σε μία από τις πιο δυνατές εταιρείες στην Ευρώπη στην κατηγορία των Personal Financial Management (PFM) apps. Μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο χρήστες της να αποταμιεύσουν (ή να κερδίσουν από επενδύσεις) περισσότερα από 1,79 δισ. ευρώ. Η βασισμένη στην Τεχνητή Νοημοσύνη εταιρεία αποτιμάται σήμερα μεταξύ 100 και 150 εκατ. ευρώ.  

10. TileDB
Χώρος αποθήκευσης!

Ελληνικές "startups" - Η ελίτ της καινοτομίας
TileDB Σταύρος Παπαδόπουλος

Η startup εταιρεία του Σταύρου Παπαδόπουλου είναι κάπως πιο εξειδικευμένη από τις υπόλοιπες, καθώς αυτό που κάνει είναι να προσφέρει μια βάση δεδομένων για την αποθήκευση οποιουδήποτε τύπου δεδομένων σε οποιοδήποτε backend και την ανάλυσή τους με οποιαδήποτε γλώσσα προγραμματισμού. Η αποτίμησή της κυμαίνεται μεταξύ 100 και 150 εκατ. ευρώ.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Καραγιάννης

Πηγή: Protothema