Εκτός ελέγχου η ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα: Μία καταγγελία κάθε 45 λεπτά

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση με την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση γυναικών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το τελευταίο χρονικό διάστημα κάθε 45 λεπτά η αστυνομία δέχεται μία καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία.

Από τον Ιανουάριο αναφέρθηκαν στο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο περίπου 6.500 περιστατικά και η Άμεση Δράση ανταποκρίθηκε σε τουλάχιστον 4.800, ενώ 270 γυναίκες χρησιμοποίησαν το panic button.

Το βασικό ζητούμενο είναι η ασφάλεια την ώρα που μια γυναίκα εισέρχεται στο τμήμα, τόνισε μιλώντας στον Σκάι ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης. «Υπήρξαν 12.500 περιστατικά το 2023 και η αστυνομία έσωσε 13.000 γυναίκες. (…)

Κάθε 45 λεπτά έχουμε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, είναι 30 με 40 υποθέσεις την ημέρα. (…) Και η αστυνομία δεν μπορεί να τρέξει τόσο όσο τρέχουν οι εξελίξεις και το πρόβλημα είναι η ασφάλεια των θυμάτων. Πρέπει ο αστυνομικός να πει “κάθισε εδώ”. Το βασικό ζητούμενο είναι η ασφάλεια την ώρα που μια γυναίκα εισέρχεται στο τμήμα, όλα αυτά τα εγκλήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως δεν χρειάζονται μηνύσεις.» σημείωσε και πρόσθεσε πως στόχος είναι να εξασφαλιστεί σε κάθε περιοχή ένα safe house για να μπορεί να οδηγείται η γυναίκα για όσο χρειαστεί.