Εκλογές στη Γαλλία: Κοινό μέτωπο συγκροτούν τα αριστερά κόμματα μετά την άνοδο της Λεπέν

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προκάλεσε τεκτονικές αλλαγές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και στη Γαλλία. Μετά την μεγάλη ήττα που κατέγραψε το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, Αναγέννηση, ο Γάλλος πρόεδρος προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πράγμα που εξέπληξε σύσσωμη την πολιτική ηγεσία των κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση, ο Γάλλος πρόεδρος λαμβάνοντας την απόφαση αυτή, ρισκάρει την απώλεια της πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση.

Ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωεκλογών στην Γαλλία είναι η ακροδεξιά και συγκεκριμένα, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Με την πρώτη φάση των βουλευτικών εκλογών να έχει οριστεί για τις 30 Ιουνίου, το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν έχει κάθε ευκαιρία να αποσπάσει την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης, περιορίζοντας την πολιτική ισχύ του Μακρόν σε μεγάλο επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, οι ηγέτες των αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το France 24, συναντήθηκαν την Δευτέρα το βράδυ και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν.

Πώς κατέληξαν σε συμφωνία

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορέ, η ηγέτης των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ, ο επικεφαλής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) Φαμπιέν Ρουσέλ και ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) Φρανσουά Ρουφέν κάλεσαν σε ενότητα την Κυριακή και μετά από την συνάντηση τους, την προηγούμενη Δευτέρα, κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία προβλέπει την υποστήριξη ενός κοινού υποψηφίου σε κάθε εκλογική περιφέρεια από τον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου.

Οι εκκλήσεις των ηγετών για ένωση συνοδεύονταν από μηνύματα σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ο συνασπισμός. «Χρειαζόμαστε έναν συνασπισμό που να συγκεντρώνει ανθρώπους ικανούς να συμφωνήσουν με δημοκρατικό τρόπο. Δεν θα υπάρξει ευθυγράμμιση με κανέναν», δήλωσε ο Faure. «Ένας συνασπισμός δεν είναι ένας ηγέτης που αποφασίζει για όλους τους άλλους, είναι ένας διαρκής διάλογος, ένας δημοκρατικός και αδελφικός τρόπος εργασίας».

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω κόμματα είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν δημιουργώντας τη Νέα Οικολογική και Κοινωνική Λαϊκή Ένωση (NUPES), η οποία είχε κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές του 2022. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το PCF και οι Πράσινοι είχαν όλοι συμφωνήσει με το LFI του Μελανσόν, σε ένα κείμενο πολιτικής που περιελάμβανε μεταξύ άλλων τη θέσπιση κατώτατου μισθού στα 1.400 ευρώ μηνιαίως, το πάγωμα των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και τη επαναφορά της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη.