Εκλογές στην Αυτοδιοίκηση: Η μάχη των Αθηνών, οι Περιφέρειες και το ψυχολογικό όριο του 43%

Περιφέρειες και Δήμοι στήνουν τον Οκτώβρη του 2023 κάλπες για εκλογές τοπικών αρχόντων στην Αυτοδιοίκηση. Η νέα εκλογική αναμέτρηση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με εκείνη του 2019. Δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί οι διπλές εθνικές εκλογές, που δημιούργησαν νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα, με ξεκάθαρη ηγεμονία για το κυβερνών κόμμα.

Ωστόσο, τα κριτήρια της ψήφου στις επικείμενες Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές θα είναι περισσότερο προσωπικά και αυτοδιοικητικά. Παρά ταύτα, κεντρική επιδίωξη του κυβερνώντος κόμματος είναι να παρουσιαστεί το βράδυ των εκλογών γαλάζιος ο χάρτης των 13 περιφερειών, έστω και με την εξαίρεση της Κρήτης, όπου ωστόσο, έχει ανακοινωθεί η στήριξη του ανεξάρτητου υποψηφίου Σταύρου Αρναουτάκη.

Όμως, τόσο στους κατά τόπους δήμους όσο και στις περιφέρειες αναδύεται μια μεγάλη πολιτική πρόκληση. Και αυτή είναι η επίτευξη του ποσοστού του 43% στον πρώτο γύρο, ένα ψυχολογικό αλλά και ουσιαστικό όριο, που εξασφαλίζει ουσιαστικά την εκλογή των υποψηφίων του κόμματος.  

Αυτοδιοικητικές Εκλογές: Η μάχη της Αθήνας και οι υποψήφιοι

Στην Αθήνα η υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη για τη ΝΔ προβάλλει μεν ως ισχυρή, έχει δε να αντιμετωπίσει ένα κύμα επιφυλακτικότητας και δυσαρέσκειας πολλών πολιτών. Η αποτυχία του φιλόδοξου «Μεγάλου Περιπάτου», ο αμφιλεγόμενος χαρακτήρας πολλών έργων και η έμφαση στο επικοινωνιακό πεδίο από τον δήμαρχο Αθηναίων έχουν διαμορφώσει συνθήκες μιας βουβής αλλά υπαρκτής αντιπολίτευσης.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση θα στηριχθεί μάλλον ο Κώστας Ζαχαριάδης για το Δήμο Αθηναίων, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρούν πως είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή που θα μπορούσε να γίνει.

Πάντως, η πρόκληση για το πόσο μακριά θα πάει η μάχη των Αθηνών έγκειται στο κατά πόσον το ΠαΣοΚ θα επιλέξει έναν αξιόπιστο υποψήφιο, που να συσπειρώσει δυνάμεις, τόσο ώστε να απειλήσει την υποψηφιότητα Μπακογιάννη. Οι πληροφορίες για τις προθέσεις της Χαριλάου Τρικούπη όμως παραμένουν ασαφείς αν και πληθαίνουν οι φωνές που λένε πως η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και δη ο Νίκος Ανδρουλάκης προκρίνουν στήριξη της υποψηφιότητας του Χάρη Δούκα για τον Δήμο Αθηναίων.

Τέλος, υποψηφιότητα για δήμαρχος στον Δήμο Αθηναίων σκοπεύει να θέσει και ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλίας Κασιδιάρης. Ο τελευταίος μέσω του δικηγόρου του, γνωστοποίησε ότι θα κατέλθει στις επερχόμενες εκλογές τον Οκτώβριο με τον συνδυασμό «Ελεύθεροι Αθηναίοι»

Περιφέρεια Αττικής και άλλες Περιφέρειες της χώρας

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την Περιφέρεια Αττικής. Ο Γιώργος Πατούλης έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της ΝΔ, όμως είναι γνωστά τα προβλήματα στη σχέση του με το Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια στιγμή υπάρχουν οι υποψηφιότητες του Γιάννη Σγουρού, ο οποίος εκτιμάται ότι μπορεί τελικώς να εξασφαλίσει την επίσημη στήριξη του ΠαΣοΚ, και του ανεξάρτητου, προερχόμενου από την Αριστερά, δημάρχου Ρέντη – Νίκαιας Γιώργου Ιωακειμίδη.

Κατά τα τα λοιπά η ΝΔ ανακοίνωσε πως σε επίπεδο Περιφερειών θα στηρίξει:

  • Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Χρήστος Μέτιος
  • Αττικής: Γιώργος Πατούλης
  • Βορείου Αιγαίου: Αλκιβιάδης Στεφανής
  • Δυτικής Ελλάδας: Νεκτάριος Φαρμάκης
  • Δυτικής Μακεδονίας: Γιώργος Κασαπίδης
  • Ηπείρου: Αλέξανδρος Καχριμάνης
  • Θεσσαλίας: Κωνσταντίνος Αγοραστός
  • Ιονίων Νήσων: Ρόδη Κράτσα
  • Κεντρικής Μακεδονίας: Απόστολος Τζιτζικώστας
  • Νοτίου Αιγαίου: Γιώργος Χατζημάρκος
  • Πελοποννήσου: Δημήτριος Πτωχός
  • Στερεάς Ελλάδας: Φάνης Σπανός
  • Για την Περιφέρεια Κρήτης, η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Σταύρου Αρναουτάκη.

Στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η μοναδική περιφέρεια που «παλεύεται» είναι της Στερεάς Ελλάδας. Εκεί υποψήφιος θα είναι ο Απόστολος Γκλέτσος. Παράλληλα, φέρεται να συζητιούνται τα ονόματα των Απόστολου Τόλκα, Γιάννη Αμανατίδη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, του Γιάννη Στέφου για την Περιφέρεια Ηπείρου, της Τάνιας Ελευθεριάδου και του Μενέλαου Μαλτέζου για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας. Ακούγονται επίσης οι Θεόδωρος Γαλιατσάτος και Κώστας Παυλίδης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τους υποψηφίους που θα στηρίξει σε έξι περιφέρειες: τον Γιάννη Σγουρό στην Αττική, τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη, τον Χρήστο Παπαστεργίου στην Κεντρική Μακεδονία, τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου στη Δυτική Μακεδονία, τον Στέφανο Ζούμπα στην Ηπειρο και τον Νικηφόρο Παπανικόλα στο Νότιο Αιγαίο.