Δραματική αναζωπύρωση στην Πάρνηθα – Η φωτιά καίει σπίτια – Εκκενώνονται οικισμοί

Ο αέρας στην Πάρνηθα έχει δυναμώσει πάρα πολύ και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες εθελοντών και πυροσβεστών, οι συνεχείς αναζωπυρώσεις έφεραν τις φλόγες στις αυλές των σπιτιών. Οι κάτοικοι στην Αγία Παρασκευή εγκαταλείπουν αναγκαστικά τα σπίτια τους.

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες σε Άγιο Ιωάννη Ρώσο και Ντάρδιζα ενώ συνέχεια οι κάτοικοι των περιοχών (Kαποτά, Λεφάντω) στους πρόποδες του βουνού λαμβάνουν μηνύματα από το 112.

Παράλληλα μεγάλη αναζωπύρωση υπήρξε και στην Ιερά Μονή Κλειστών, απ’ όπου χθες ξεκίνησε η αρχική εστία που καίει για δεύτερη μέρα την Πάρνηθα. Λίγο μετά τις 12:25 αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση της δομής της Αμυγδαλέζας εντός της Σχολής της Αστυνομίας. Συνολικά αναμένεται να μετακινηθούν 700 άτομα.

Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις – Σπίτια στις φλόγες

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Είναι εφιαλτικά αυτά που περνάμε» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Ξαγοράρης, αντιδήμαρχος Αχαρνών. «Οι φωτιές έχουν αγγίξει τα σπίτια. Η κατεύθυνση του ανέμου αλλάζει από στιγμή σε στιγμή», τόνισε καθοδόν προς τα μέτωπα της φωτιάς.

Για την πορεία της φωτιάς μίλησε στην εκπομπή «Νewsroom» και ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. «Η φωτιά είναι εντός του οικιστικού ιστού, στην περιοχή της Αμυγδαλέζας και της Αγίας Παρασκευής. «Οι άνεμοι έχουν ενισχυθεί και οι συνθήκες θα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Λίγο μετά τις 11:00 οι πύρινες φλόγες τύλιξαν σπίτια επίσης στις περιοχές του Αγίου Ιωάννη Ρώσου και της Ντάρδιζας παρά τον μεγάλο αριθμό εναέριων και επίγειων μέσων που προσπαθούν να κρατήσουν μακριά το πύρινο μέτωπό από τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας που απειλείται για ακόμη μια φορά.

Η φωτιά που από το Meteo χαρακτηρίστηκε ως «οπισθοδρομούσα» συνεχίζει να είναι δύσκολη ενώ οι φλόγες, λόγω της αλλαγής της φοράς του ανέμου, μπήκαν στα πρώτα σπίτια της περιοχής στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής όπου στις 11:00 στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση καθώς και για το Καποτά. Μήνυμα για τα εγκαταλείψουν την περιοχή Λεφαντώ καλώντας όλους όσοι βρίσκονται εκεί να κατευθυνθούν προς το Κέντρο Άνω Λιοσίων.