Αύγουστος στην Αθήνα: Παραστάσεις, Φεστιβάλ, θερινό σινεμά και κοντινές ακτές

Ο Αύγουστος στην Αθήνα έχει τη δική του χάρη. Καταρχάς, το γεγονός ότι οι δρόμοι έχουν λιγότερη κίνηση, τα μπαρ και τα καφέ λιγότερη φασαρία και οι παραλίες είναι κάπως πιο ανθρώπινες είναι από μόνα τους μια μεγάλη απόλαυση. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες απολαύσεις για εσάς που θα «φυλάτε Θερμοπύλες» στην Αττική. Υπάρχουν αρκετά ωραία πράγματα να κάνετε και ας μην είναι σεργιάνι στα πλακόστρωτα των νησιών.

Αύγουστος και Φεστιβάλ

Η Αθήνα μπορεί να αδειάζει ωστόσο τα φεστιβάλ καλά κρατούν ακόμα και τον Αύγουστο. Τα Αισχύλεια (30/8-17/9) στην Ελευσίνα έχουν ένα γεμάτο πρόγραμμα με μουσική, θέατρο, χορό και εικαστικές εκθέσεις. Στο Φεστιβάλ Ρεματιάς (μέχρι 27/9) στο Χαλάνδρι, σε ένα θέατρο περιτριγυρισμένο από φουλ πράσινο και με δωρεάν είσοδο θα απολαύσετε από μουσικές παραστάσεις με τους Χαΐνηδες, την Ελένη Τσαλιγοπούλου και άλλους έως θεατρικά όπως η Εκάβη του Ευριπίδη και ο Ταρτούφος του Μολιέρου. Το Κηποθέατρο Παπάγου έχει επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα το οποίο ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει συναυλία με τους Πυξ Λάξ στις 29/8 αλλά και θεατρικά όπως η Εκάβη, η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, Τρωωάδες, Βατράχια κ.ά.

Αύγουστος στην Αθήνα
Park your Cinema, στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ στο Φάληρο/Photo: ΚΠΙΣΝ

Αύγουστος και Δωρεάν Σινεμά

Το θερινό σινεμά είναι από τις πιο αγαπημένες καλοκαιρινές συνήθειες την οποία μάλιστα μπορούμε να απολαύσουμε και δωρεάν. Που; Μα φυσικά στο γνωστό πλέον Park your Cinema, στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ στο Φάληρο. Θα πάρετε μαζί την ψάθα σας τα απαραίτητα πατατάκια, ποπ κορν, μπύρες και αναψυκτικά θα πιάσετε θέση στο γκαζόν και θα απολαύσετε ταινία κάτω από τα αστέρια (για το πρόγραμμα δείτε εδώ). Δωρεάν σινεμά όμως μπορείτε να δείτε και στο Νέο Ηράκλειο, στο Κτήμα Φιξ το οποίο πλέον ανήκει στο δήμο. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00 το καταπράσινο κτήμα ανοίγει, απλώνει καρεκλίτσες και τραπεζάκια και υποδέχεται τον κόσμο. Διαθέτει επίσης και καντίνα για να προμηθευτείτε τα απαραίτητα. Αν θέλετε να βρείτε καλό σημείο φροντίστε να είστε από νωρίς ενώ για το πρόγραμμα μπορείτε να ενημερώνεστε εδώ.

Αύγουστος στην Αθήνα
Παραλία Μαύρο Λιθάρι/Photo: Shutterstock

Βουτιές

Ο νομός Αττικής έχει την μεγάλη ευτυχία να περιβάλλεται σε νότο, δύση και ανατολή από θάλασσα οπότε δεν είναι δύσκολο να βρείτε κάποιο σημείο να βουτήξετε. Οι επιλογές είναι άπειρες. Eάν κινηθείτε νότια το Σούνιο, ο Χάρακας κοντά στα Λεγραινά και η Πουνταζέζα είναι σούπερ προτάσεις. Στα δυτικά η μεγάλη αμμουδερή παραλία της Αναβύσσου είναι καλά εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα ενώ το Μαύρο Λιθάρι και η Σαρωνίδα είναι επίσης ωραίες επιλογές, όπως επίσης ο Άγιος Νικόλαος, η Αγία Μαρίνα, η Βάρκιζα, η Βουλιαγμένη και το Καβούρι. Στα ανατολικά, η μεγάλη παραλία του Σχοινιά δίνει επιλογές σε beach bars, οι παραλίες του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης βρίσκονται πολύ κοντά σε καλά ταβερνάκια, το Πόρτο Ράφτη, οι Μαρίκες στη Ραφήνα και η παραλία της Αρτέμιδας είναι ιδανικές για οικογένειες ενώ και η Χαμολιά με τη Βραυρώνα, κρύβουν επίσης καλές παραλίες. Εάν θέλετε να βγείτε εκτός Αττικής, οι Αλυκές Δροσιάς κοντά στη Χαλκίδα είναι μια πολύ καλή επιλογή ενώ και αυτή η ακτογραμμή κρύβει μικρές ήσυχες παραλίες εάν θέλετε μεγαλύτερη απομόνωση.

Αύγουστος στην Αθήνα
Οι καταρράκτες της Πεντέλης/Photo: Shutterstock

Αύγουστος στους καταρράκτες της Αττικής

Δεν είναι πλέον μυστικό πως η Αττική έχει και αυτή τους δικούς της καταρράκτες. Μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακοί όσο της Έδεσσας, των Κυθήρων ή του Πολυλίμνιου αλλά έχουν και αυτοί τη γοητεία τους. Ο ένας είναι ο καταρράκτης Βαλανάρης στην Πεντέλη, πολύ κοντά στη Λεωφόρο Αχαιών. Συνήθως, υπάρχουν δύο μικροί καταρράκτες, εξαρτάται όμως πάντα από την ποσότητα του νερού που έχει το ρέμα, οι οποίοι σχηματίζουν μια μικρή λιμνούλα. Θα χρειαστεί να κάνετε μια μικρή κατάβαση οπότε προτιμήστε κλειστά παπούτσια. Ο άλλος είναι από την άλλη πλευρά της Πεντέλης, στην περιοχή της Ραπεντώσας πίσω από τα Μάρμαρα Διονύσου, κοντά στο ομώνυμο φράγμα. Και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να κάνετε πεζοπορία, μεγαλύτερη από αυτή για τον Βαλανάρη, οπότε να είστε και ανάλογα προετοιμασμένοι. Σημειώστε πως λόγω Αυγούστου η ποσότητα του νερού μπορεί να μην είναι η ίδια όπως με αυτή στις αρχές του καλοκαιριού.

Αύγουστος στην Αθήνα
Αίγινα/Photo: Shutterstock

Μονοήμερη στην Αίγινα για ποδηλατάδα και βουτιές

Αν είστε από αυτούς που όλο λένε να επισκεφθούν τα κοντινά στην Αθήνα νησιά αλλά δεν το έχουν κάνει ποτέ, τώρα είναι η ευκαιρία σας. Πάρτε το πλοίο από τον Πειραιά και σε μια ώρα θα είστε στο λιμάνι της Αίγινας. Φορτώστε το ποδήλατό σας και μου το που φτάσετε στο νησί ξεκινήστε την εξερεύνηση. Προμηθευτείτε νερό, φιστίκια φυσικά και ό,τι άλλο σας κάνει όρεξη και ξεχυθείτε στις ακρογιαλιές. Οι πιο κοντινές παραλίες είναι η Κολώνα από τη μια πλευρά και του Αγίου Βασιλείου από την άλλη. Αν έχετε όρεξη για μεγάλη ποδηλατάδα μπορείτε να φτάσετε μέχρι την Πέρδικα να ρίξετε τις βουτιές σας, να φάτε το ψαράκι σας, να ξεκουραστείτε και να επιστρέψετε στο λιμάνι ή να πάτε από την άλλη πλευρά μέχρι το φάρο της Αίγινας ή και ακόμα πιο πέρα στην παραλία της Καβουρόπετρας. Σημειώστε πως ο ναός της Αφαίας από το λιμάνι είναι περίπου 14 χιλιόμετρα απόσταση, αν τα πόδια σας αντέχουν είναι και αυτή μια καλή πρόταση για ποδηλατάδα στην ενδοχώρα του νησιού.

Χαλάνδρι/Photo: Shutterstock

Ευκαιρία για πιο ήρεμα ψώνια

Καταρχάς, μπορείτε να ψωνίσετε με την ησυχία σας. Τα μαγαζιά έχουν πολύ λιγότερο κόσμο και δεν θα χρειαστεί να περιμένετε με τις ώρες στην ουρά για τα δοκιμαστήρια. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι δεν θα κινηθείτε στην Ερμού καθώς μπορεί οι ντόπιοι να είναι λιγότεροι, οι τουρίστες όμως είναι αρκετά περισσότεροι. Οπότε προτιμήστε τα καταστήματα σε λιγότερο κεντρικές γειτονιές. Η αγορά του Χαλανδρίου για παράδειγμα έχει σχεδόν όποιο κατάστημα θελήσετε ενώ οι προτάσεις σε φαγητό και καφέ για μετά τα ψώνια είναι πολλές. Αντίστοιχα και η αγορά στη Νέα Σμύρνη όπου μπορείτε έπειτα να καθίσετε σε ένα από τα καφέ της πλατείας και να χαζέψετε το σουλάτσο. Αν θέλετε κάτι πιο funky η τεράστια αγορά της Γλυφάδας είναι ιδανική επιλογή καθώς εκτός από ψώνια και φαγητό συνδυάζει και βουτιές.

Πηγή: Travel.gr