Αντίδραση από την Ένωση Συλλόγων Γονέων για τις εξετάσεις PISA στη Νέα Ιωνία

Σφοδρή αντίδραση από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Νέας Ιωνίας προκαλεί η διεξαγωγή των εξετάσεων Pisa που ξεκίνησαν σε 660 σχολεία της χώρας, ανάμεσά τους και σε δύο Δημοτικά στη Νέα Ιωνία. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων εκφράζει την σφοδρή αντίθεσή της στη διεξαγωγή των διαγνωστικών εξετάσεων με την ονομασία «ελληνική PISA» που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα σε 660 σχολεία της χώρας, ανάμεσά τους το 1ο και το 3ο Δημοτικό της Νέας Ιωνίας Αττικής.

Οι εξετάσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως διατείνεται η κυβέρνηση. Είναι «διαγνωστικές εξετάσεις» ενταγμένες στο συνολικό σχεδιασμό, που έχει προωθηθεί με μία σειρά Νόμους τα τελευταία χρόνια, για την κατηγοριοποίηση των σχολείων, για την ψευδεπίγραφη αξιολόγηση των σχολικών μονάδων.

Οι εξετάσεις αυτές είναι ένα από τα πολλά εργαλεία στην κατεύθυνση της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, που θα τρέχει να βρίσκει χορηγούς, του «καλού και κακού» σχολείου, της διαφοροποίησης του «καλού» μαθητή από τον «προβληματικό μαθητή» με σκοπό την υποβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου, τις παραπέρα συγχωνεύσεις και την υποχρηματοδότηση.

Η πείρα από το εξωτερικό είναι δραματική. Οι εξετάσεις PISA χρησιμοποιούνται ώστε να προωθείται ακόμα περισσότερο ο διαχωρισμός των σχολείων των φτωχογειτονιών που φτάνει μέχρι και στο κλείσιμο, με το σχολείο που βρίσκει χορηγούς στις πιο πλούσιες γειτονιές.

Αντίδραση από την Ένωση Συλλόγων Γονέων για τις εξετάσεις PISA στη Νέα Ιωνία

Αλήθεια, από την εκπαιδευτική διαδικασία λείπουν εξετάσεις στην Έκτη Δημοτικού; Αρκετές εξετάσεις δε δίνουν τα παιδιά μας από την Α’ Γυμνασίου ως την Γ’ Λυκείου με τις Πανελλαδικές; Μία τέτοια διαδικασία αντικειμενικά προωθεί περαιτέρω τον ανταγωνισμό και τη στείρα μάθηση, προσαρμόζει τα παιδιά μας ώστε να θεωρούν φυσιολογική τη συνεχή πίεση και το άγχος, τον σφοδρό ανταγωνισμό με το διπλανό τους, την ύπαρξη φραγμών σε κάθε βήμα της προόδου τους.

Οι γονείς διεκδικούμε ένα σχολείο που να μορφώνει ολόπλευρα όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από την αφετηρία τους, θα τους βοηθά να συγκροτήσουν την προσωπικότητά τους, να οξύνει την σκέψη τους και την κριτική τους ικανότητα. Θα τους βοηθά να κατανοούν τον κόσμο και να κατακτούν την γνώση. Θα τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους, να καλλιεργήσουν την υγιή άμιλλα, να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, να αποκτήσουν στάση αλληλεγγύης και συλλογικότητας, μακριά από τον ανταγωνισμό, τη βία και τα σάπια πρότυπα.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε τέτοια διαδικασία των εξετάσεων PISA Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών να πάρουν θέση.