Ανησυχία για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τη Γάζα

Έτοιμος να ξεκινήσει τη μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα είναι ο ισραηλινός στρατός, ενώ, σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους, Ισραήλ, ΗΠΑ και Αίγυπτος συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στη νότια Γάζα.

Σκοπός είναι να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα για τους ξένους υπηκόους. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και η Χαμάς διέψευσαν τις πληροφορίες, αποκλείοντας την κατάπαυση του πυρός.

Το Ιράν απειλεί το Ισραήλ ότι επίκειται άμεσα «προληπτική» ενέργεια του «άξονα της αντίστασης»
Την ίδια ώρα, εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται και το Ισραήλ να εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε χερσαία εισβολή.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα συνεργαστούν για την κατάρτιση σχεδίου προκειμένου να επιτραπεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. O κ. Μπλίνκεν εξέφρασε φόβους πως η Χαμάς θα προχωρήσει στην κατάσχεση ή την καταστροφή της βοήθειας που θα μπει στον θύλακα ή θα εμποδίσει τη διανομή της σε αυτούς που τη χρειάζονται.

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει ολοένα εντονότερα ανησυχία πως θα ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου -οργάνωση προσκείμενη στο Ιράν, σύμμαχο της Χαμάς- και τον ισραηλινό στρατό.