Μία ανεπανάληπτη εμπειρία ιστορικής μνήμης και πολιτισμού είχαν την ευκαιρία να ζήσουν στη Νέα Ιωνία οι χιλιάδες θεατές που συμμετείχαν στις 3ήμερες εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Τα δρώμενα ξεκίνησαν την Παρασκευή 24 Ιουνίου στο Δημοτικό Στάδιο Νέας Ιωνίας, με τη συγκινητική έναρξη των εκδηλώσεων Μνήμης Μικρασιατικού Πολιτισμού, που συνδιοργάνωσαν η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος με τους Δήμους Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Το σύγχρονο θαύμα που λέγεται Νέα Ιωνία
Με μία εκπληκτική σκηνοθεσία -που θύμισε σε πολλούς την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας και τον τρόπο που πέρασε η ιστορία της Ελλάδας μπροστά από τους θεατές- έγινε η έναρξη των εκδηλώσεων με αναφορά στη Μικρασιατική καταστροφή και τον τρόπο που οι πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα και στέριωσαν το σύγχρονο θαύμα, που λέγεται Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια και προσφυγικές γειτονιές της σημερινής Αθήνας.
Με την εμβληματική παρουσία ενός κάρου που έσυραν οι πρόσφυγες από τα Ματωμένα χώματα ως την Ελλάδα εκτυλίχθηκε όλη η ιστορία του τελευταίου αιώνα, που επηρέασε το σύγχρονο Ελληνικό Πολιτισμό.
Η εκδήλωση αποτέλεσε μια πραγματική πανδαισία ηχοχρωμάτων από τραγούδια, ερμηνείες, ήχους και χορούς από τη Σμύρνη, την Καππαδοκία, τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη υπό την καλλιτεχνική και σκηνοθετική επιμέλεια του Ζαχαρία Καρούνη.
Η ηθοποιός Δήμητρα Στογιάννη, οι ερμηνευτές Ζαχαρίας Καρούνης, Σοφία Παπάζογλου, Χαριτίνη Πανοπούλου, υπό τους ήχους μίας εξαιρετικής ορχήστρας υπό την επιμέλεια του Θωμά Κωνσταντίνου, καθώς και ένα πλήθος χορευτών, μέλη των χορευτικών ομάδων των πολιτιστικών και προσφυγικών σωματείων της περιοχής, παρουσίασαν ένα εξαιρετικό μουσικοχορευτικό υπερθέαμα, ταξιδεύοντας το ενθουσιώδες κοινό σε ένα όμορφο νοσταλγικό ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες.
Χιλιάδες άνθρωποι στις εκδηλώσεις Μικρασιατικού Πολιτισμού
Χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν με την παρουσία και την προσοχή τους τις εκδηλωσεις Μνήμης Μικρασιατικού Πολιτισμού, που έγιναν στη Νέα Ιωνία.
Την εναρκτήρια εκδήλωση προλόγισε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των εκδηλώσεων αυτών, που σκοπό έχουν να προάγουν τον μουσικό θησαυρό της καθ’ ημάς Ανατολής και να αναδείξουν την ορθόδοξη πνευματικότητα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ως Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεωδώρητος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος, ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος.
Επίσης η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, οι βουλευτές κ. Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, κ. Δημήτριος Καιρίδης, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κ. Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης και κ. Ιωάννης Γκιόκας.
Από πλευράς Αυτοδιοίκησης παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης με μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Βούρος, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Νικόλαος Μπάμπαλος, κληρικοί από Ιερές Μητροπόλεις της Αττικής, ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Ν. Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, εκπρόσωποι τοπικών πολιτικών παρατάξεων, πρόεδροι και εκπρόσωποι Μικρασιατικών σωματείων.
Κυρίως όμως την αγκάλιασαν χιλιάδες κόσμου που βρέθηκε στη Νέα Ιωνία για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Η όλη διοργάνωση -πέρα από τον αντικειμενικό σκοπό μίας εκδήλωσης μνήμης και ιστορικής αναφοράς- κατέδειξε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας και των σύγχρονων φορέων του Πολιτισμού, που την αγκάλιασαν με ενθουσιασμό κι έφτιαξαν ένα υποδειγματικό αποτέλεσμα.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της μνήμης που υπερασπίζεται δυναμικά το πλούσιο ιστορικό παρελθόν των Ελλήνων Μικρασιατών.
Το φεστιβάλ συνεχίστηκε με το αφιέρωμα στην αξεπέραστη Δόμνα Σαμίου και τον τρόπο που φύλαξε τα Μικρασιάτικα ακούσματα και τα μετέδωσε στις επερχόμενες γενιές
Την Κυριακή οι εκδηλώσεις έκλεισαν με το θεατρικό εργαστήρι «Καμεράνο» και τις νεανικές συνάξεις της Ιεράς Μητροπόλης Νέας Ιωνίας που παρουσίασαν το επετειακό πολυθέαμα «ΕΞΟΔΟΣ». Η ορχήστρα, με τον ήχο μιας Σμυρναίικης Εστουδιαντίνας θύμισε σε όλους ήχους της Σμύρνης και της Πόλης, αλλά και ρεμπέτικα τραγούδια, επηρεασμένα από το Μικρασιατικό ηχόχρωμα.
Ακολούθησε μεγάλο Μικρασιάτικο γλέντι, όπου κοινό και χορευτές ενώθηκαν και χόρεψαν τραγούδια και χορούς των Μικρασιατών προσφύγων