Η Αλίκη Περρωτή συνέδεσε τη ζωή της με το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας “Η Αγία Όλγα”. Μία σύγχρονη δομή υγείας με ιστορία ενός αιώνα. Συνυφασμένη με την ιστορία αυτής της υπέροχης γυναίκας: της Αλίκης Περρωτή Κωνσταντοπούλου.
Η ίδρυση του Νοσοκομείου της Νέας Ιωνίας ξεκινά το 1923. Ένα μικρό πρόχειρο παράπηγμα μετατρέπεται προσωρινά σε Νοσοκομείο για να καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων από τη Μικρασία που ζουν στην περιοχή. Μέσα σε παντελώς ακατάλληλους χώρους, ελάχιστοι γιατροί προσφέρουν περίθαλψη σε ένα πληθυσμό που διαρκώς αυξάνεται.
Τα χρόνια περνούν, οι ανάγκες μεγαλώνουν και οι συνθήκες παροχής υγείας ολοένα και δυσκολεύουν. Ώσπου, μια σπουδαία γυναίκα η Αλίκη Περρωτή – Κωνσταντοπούλου δέχεται μία ανύκουστη πρόταση για τα δεδομένα της εποχής: να φτιάξει ένα σύγχρονο και πολυόροφο Νοσοκομειακό κτίριο και να το δωρίσει στο κράτος στη μνήμη του πατέρα της.
Ποια είναι η Αλίκη Περρωτή Κωνσταντοπούλου
«Πολλοί πλούσιοι Έλληνες δεν αγαπούν την Ελλάδα και το έχω διαπιστώσει. Έχουν πάρει τα χρήματά τους και έχουν φύγει στο εξωτερικό», έχει πει σε ανύποπτο χρόνο σε συνέντευξή της. Η Αλίκη Περρωτή είναι το ακριβώς αντίθετο. Είναι η “φύλακας άγγελος” της Υγείας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και έχει στηρίξει αθόρυβα νοσοκομεία, δομές υγείας και εξοπλισμό ή επιμόρφωση γιατρών και νοσηλευτών.
Τύχη αγαθή την έθεσε κληρονόμο μίας αμύθητης περιουσίας, κυρίως από τον πατέρα της, Θόδωρο Κωνσταντόπουλο, που ανέλαβε μεγάλα τεχνικά έργα στη Σαουδική Αραβία αμέσως μετά τον πόλεμο. Η ίδια η Αλίκη Περρωτή Κωνσταντοπούλου βρίσκει σπουδαίο να μοιράζεται την κληρονομιά της με όσους και όσα την έχουν ανάγκη. “Προτιμώ να δίνω, παρά να μου δίνουν” λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως η χαρά της προσφοράς είναι μεγαλύτερη και ασύγκριτη.
Έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του ’80 εισακούοντας το αίτημα ενός σπουδαίου γιατρού εκείνης της εποχής, του Δημήτρη Ζαμπούρα, που ήταν διευθυντής στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα» της Νέας Ιωνίας αποφασίζει να ανεγείρει ένα νέο, σύγχρονο νοσοκομείο και να το δωρίσει στο κράτος στο όνομα των γονιών της, «που νοιάζονταν πάντα για τους μη έχοντες», όπως λέει.
Έχει πεισθεί άλλωστε, βλέποντας τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας των ασθενών και τις δυσκολίες περίθαλψης από τους γιατρούς, καθώς το υπάρχον ως τότε κτίριο κατέρρεε και ασφυκτιούσε.
«Ο Δημήτρης Zαμπούρας με έπεισε να προτιμήσω τη συγκεκριμένη περιοχή, επειδή όλοι οι υπάλληλοι του πατέρα μου όταν ασθενούσαν πήγαιναν εκεί. Γιατί, παρόλο που οι συνθήκες ήταν άθλιες, με τσίγκους για σκεπή και νερά να στάζουν πάνω στα κρεββάτια νοσηλείας, οι γιατροί ήταν καταπληκτικοί. Αυτά τα επιχειρήματα έφτασαν να με πείσουν να κάνω τη δωρεά» έχει δηλώσει.
Το νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας κόστισε το μυθικό για εκείνη την εποχή ποσόν των 790 εκατομμυρίων δραχμών, ενώ οι δωρεές της σε αυτό συνεχίζονται έκτοτε σταθερά και αθόρυβα. Είτε για τη δημιουργία νέας πτέρυγας, είτε με την προσφορά υπερσύγχρονων μηχανημάτων, που κάποια στιγμή σε συνολικά κόστη ξεπέρασαν τα 5 δις δρχ.
“Μου αρκεί ένα απλό ευχαριστώ”
«Δεν κάνω θαύματα, οπότε δεν περιμένω ανταπόδοση, ούτε εκρήξεις ευγνωμοσύνης. Μου αρκεί ένα απλό ευχαριστώ» έχει πει η ίδια, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό γκουβέρνο έμεινε και στην περίπτωση της δυσκίνητο κι αργόστροφο.
Κάποτε όμως, κατάφερε να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του και να δει το μεγαλείο του διακυβεύματος. Τότε δέχτηκε επιτέλους το Νοσοκομείο της Αλίκης να ονομάζεται “Κωνσταντοπούλειο”. Αυτός ήταν άλλωστε και ο μόνος όρος που έβαλε η ευεργέτης. Τότε μάλιστα, τίμησε την Αλίκη Περρωτή για την προσφορά της στον τομέα της Υγείας. Πρόσφατα το ίδιο έπραξε με τιμητική εκδήλωση και ο Δήμος Νέας Ιωνίας.
Σήμερα το Κωνσταντοπούλειο Συγκρότημα είναι χτισμένο σε έκταση 20 στρεμμάτων στην περιοχή της Νέας Ιωνίας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο, λειτουργικό και καλαίσθητο κτίριο που εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας ευρείας περιοχής με πολλούς δήμους (Νέα Ιωνία, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Νέο Ηράκλειο, Αγ. Ανάργυροι, Μαρούσι, Πεύκη κλπ).
Το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας προσφέρει υψηλής ποιότητας περίθαλψη και νοσηλεία. Προσαρμόζεται συνεχώς στις σύγχρονες ανάγκες και τις νέες τεχνολογίες. Διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, κάθε ειδικότητας, συνεχώς εκπαιδευόμενο και στεγάζεται σε ευρύχωρους χώρους νοσηλείας με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.
Το “crash Test” της Πανδημίας
Η πρόσφατη Πανδημία και η νόσος Covid19 ήταν ένα ισχυρό crash test για τις δυνατότητες του Νοσοκομείου της Νέας Ιωνίας. Γιατροί και Νοσηλευτικό προσωπικό κατάφεραν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να περιθάλψουν ασθενείς με κορωνοϊό, να εμβολιάσουν τους κατοίκους και να μείνουν προσηλωμένοι ταυτόχρονα στα υπόλοιπα υγειονομικά τους καθήκοντα.
Το Κωνσταντοπούλειο βγήκε πιο δυνατό από την υγειονομική κρίση και δικαίωσε τις προσδοκίες της περιοχής. Μετά την υγειονομική κρίση εξακολουθεί να διατηρεί το χαρακτήρα του ως «Νοσοκομείο της γειτονιάς» και την εμπιστοσύνη όσων προσέρχονται λόγω εγγύτητας στα ιατρεία του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία καταγεγραμμένα στοιχεία -προ πανδημίας- έδιναν περίπου 15-17.000 ασθενείς να εξετάζονται στα εξωτερικά ιατρεία ή να νοσηλεύονται και να βρίσκουν λύσεις σε θέματα υγείας στο Κωνσταντοπούλειο. Το νοσοκομείο καλύπτει μια πληθυσμιακή περιοχή 500.000-600.000 κατοίκων και σήμερα είναι από τα καλύτερα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Υπάρχει όμως μία ιδιαιτερότητα: Έχει το χαρακτήρα του τοπικού νοσοκομείου “γειτονιάς” και είναι αποτέλεσμα της γενναιοδωρίας μίας σπουδαίας γυναίκας. Επιπλέον είναι το καμάρι των κατοίκων της Νέας Ιωνίας, αλλά και των γύρω περιοχών. Πρόσφατα σχετικά το Νοσοκομείο συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τα κορυφαία νοσοκομεία στην Ευρώπη που έχουν βραβευτεί με 5 αστέρια για την ασφάλεια και την ποιότητα από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ακτινολογίας.
Επιμέλεια κειμένου: Μαριάννα Κορνάρου
Άλλες ειδήσεις:
- Το Πάρτι στη Βουλιαγμένη: 41 χρόνια από το “ελληνικό Woodstock” του Λουκιανού Κηλαηδόνη
- 28 χρόνια χωρίς την Αλίκη Βουγιουκλάκη, το κορίτσι απ’ το Μαρούσι που έγινε το “πιο λαμπρό αστέρι”
- Νέα Φιλαδέλφεια: Η ίδρυση τον Ιούλιο του 1927 και οι πυροπαθείς των Αμπελοκήπων
- Γιάννης Τσαρούχης: Ο ζωγράφος που αποτύπωνε το επερχόμενο
- Υψηλός κίνδυνος φωτιάς σε πέντε Περιφέρειες της χώρας
One Reply to “Αλίκη Περρωτή: Η αθόρυβη ευεργέτης της Νέας Ιωνίας και το Νοσοκομείο της”
Comments are closed.