Αισθητή πτώση θερμοκρασίας – Υποχωρεί ως και 14 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος

Αισθητή πτώση θερμοκρασίας αναμένεται την Πέμπτη 27 Ιουλίου. Μετά από 17 μέρες του πιο θερμού Ιουλίου της τελευταίας δεκαετίας, ο καιρός επιστρέφει σε κανονικές για την εποχή συνθήκες. Ήδη, από το βράδυ της Τετάρτης, η πτώση έχει ξεκινήσει από τα βορειοδυτικά και οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας την Πέμπτη προβλέπεται να υποχωρήσουν έως και 14 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές της Τετάρτης.

Η θερμοκρασία θα επανέλθει κοντά στον μέσο κλιματικό όρο, δηλαδή τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020

Οι χάρτες που ακολουθούν δείχνουν την 24ωρη μεταβολή των μεγίστων θερμοκρασιών την Πέμπτη 27/07, όπως προβλέπεται από το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Απότομη πτώση θερμοκρασίας - Υποχωρεί ως και 14 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος
Απότομη πτώση θερμοκρασίας - Υποχωρεί ως και 14 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος

Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 καταγράφηκαν μερικές από τις υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας των τελευταίων τουλάχιστον 16 ετών στη χώρα μας.

44 σταθμοί χτύπησαν “κόκκινο” στη χώρα την Τετάρτη

Οι μεγαλύτερες τιμές θερμοκρασίας καταγράφηκαν στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στην Κρήτη, όπως παρουσιάζεται με τη χρωματική κλίμακα θερμοκρασιών του χάρτη που ακολουθεί, με την υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία να σημειώνεται στην Αγία Τριάδα Φθιώτιδας με 46,1°C, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι 44 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 43°C.

Στη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο, μπορεί η θερμοκρασία να μην ξεπέρασε τους 40°C, όμως τα υψηλά επίπεδα υγρασίας δημιούργησαν έντονο αίσθημα δυσφορίας. Η υψηλότερη τιμή αισθητής θερμοκρασίας καταγράφηκε στην Πρέβεζα, ίση με 55°C.

harti

Στην Αττική, η υψηλότερη τιμή θερμοκρασίας 44,7°C καταγράφηκε στην Παλλήνη, ενώ στα παραθαλάσσια τμήματα της Ανατολικής και Νότιας Αττικής η θαλάσσια αύρα διατήρησε τη θερμοκρασία στα επίπεδα των 33-37°C όπως φαίνεται στον ακόλουθο χάρτη. Στη Δυτική Αττική η θερμοκρασία έφτασε τους 44°C ακόμη και σε παραθαλάσσια τμήματα.

hartis