Έφυγε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μία γυναίκα “σύμβολο προσφοράς” και αλληλεγγύης

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO.

Η Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη είχε γεννηθεί το 1943 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της μητέρας της, Ευαγγελίας. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπουρνάκης, καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας. Ήταν παντρεμένη με τον γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, πρόεδρο της Motor Oil και εφοπλιστή, και έχουν πέντε παιδιά, τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).

Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, ενημερώνοντας παράλληλα ότι «η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο».

Η ανακοίνωση της οικογένειας για τον θάνατο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη
«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι η αγαπημένη σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Σωματείου ”Ελπίδα-Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο”, έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023.

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: 30 χρόνια έργο προσφοράς στο παιδί

Για πάνω από 30 χρόνια, η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κατάφερε να υλοποιήσει ένα πολυσχιδές ανθρωπιστικό έργο, έχοντας προτεραιότητα το παιδί και την εξάλειψη του παιδικού καρκίνου.

Το έργο της, εμπνευσμένο από τη μητρότητα (μητέρα άλλωστε 5 παιδιών, του Γιάννη, της Χριστιάννας, του Γιώργου, του Νίκου και της Βαρδιάννας), είχε στόχο επίσης τη συνδρομή στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα ευάλωτα άτομα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα εστιάζεται σε τομείς όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προώθηση του πολιτισμού ειρήνης, η παιδεία, η υγεία, η κλιματική αλλαγή, ο πολιτισμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Έφυγε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μία γυναίκα "σύμβολο προσφοράς" και αλληλεγγύης

Η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη μέσα από το Ίδρυμά της στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων και της εκμετάλλευσης των παιδιών, στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στη προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων προκλήσεων, με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά, το αύριο της ανθρωπότητας.

Παράλληλα, το Ίδρυμά της, μέσα από τα προγράμματα που εφαρμόζει, στηρίζει παιδιά και οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια και πρόσφυγες.

«Το χτίσιμο ενός κόσμου όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ισότητα είναι ευθύνη όλων μας», είχε πει κάποτε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, της οποίας κάθε ομιλία αποτελεί έμπνευση.

Σταθμοί στο έργο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη με στόχο την εξάλειψη του παιδικού καρκίνου
Σταθμός αποτελεί ο Σύλλογος Φίλων των Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», τον οποίο η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ίδρυσε το 1990 με στόχο τη βοήθεια και τη στήριξη παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και των οικογενειών τους. Από τότε μέχρι σήμερα με τις πρωτοβουλίες της κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τον ελληνικό λαό και να κινητοποιήσει σημαντικές προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό, τον επιχειρηματικό και τον πολιτικό χώρο, ώστε να συμβάλουν στην πραγματοποίηση των στόχων του Συλλόγου:

Την ίδρυση και τον εξοπλισμό της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», στην οποία έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.000 επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις. Από το 2010 η Μονάδα λειτουργεί μέσα στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» και από το 2018 έχει αναβαθμιστεί σε Κέντρο Αριστείας.

Την ανέγερση και τον εξοπλισμό του σύγχρονου πενταώροφου Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ», κοντά στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Ο Ξενώνας εγκαινιάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1999 και φιλοξενεί παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπεία στη Μονάδα Μεταμόσχευσης μαζί με τις οικογένειες τους. Ο Ξενώνας του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» δέχεται επίσης παιδιά με καρκίνο από τις Βαλκανικές χώρες και άλλες περιοχές της Μεσογείου. Μέχρι στιγμής έχουν φιλοξενηθεί περίπου 2.200 οικογένειες.
Την ανέγερση και τον εξοπλισμό του πρώτου Παιδιατρικού Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα, που ονομάστηκε «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2010 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Το Νοσοκομείο αποτελεί ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία της Ευρώπης. Δέχεται το 80% των περιπτώσεων παιδικού καρκίνου, 280-300 περιπτώσεις τον χρόνο, στην Ελλάδα αλλά και περιπτώσεις από την περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Το ποσοστό επιτυχίας του είναι 3 στα 4 παιδιά να επιστρέφουν στην οικογένειά τους τελείως καλά. Χιλιάδες παιδιά νίκησαν τον καρκίνο χάρη στο Ογκολογικό Νοσοκομείο.

Έφυγε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μία γυναίκα "σύμβολο προσφοράς" και αλληλεγγύης

Την ίδρυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» που λειτουργεί στην «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» από τον Ιανουάριο του 2014 και έχει συγκεντρώσει 120.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες, από τους οποίους 142 έχουν βρεθεί συμβατοί με ασθενείς και έχουν προσφέρει μόσχευμα μυελού οστών (στοιχεία Μάιος 2021).
Παράλληλα, ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ δημιούργησε το Πρόγραμμα Αδελφοποιήσεων της «Ογκολογικής Μονάδας Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» με μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία και ιδρύματα στον κόσμο, με σκοπό τη διεθνή συνεργασία στη μάχη ενάντια στον παιδικό καρκίνο. Ανάμεσά τους το Sick Kids Hospital του Καναδά, το Children’s Hospital of Philadelphia των ΗΠΑ, το Chaim Sheba Medical Center του Ισραήλ, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα της Κύπρου, ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ Κύπρου, το Παιδιατρικό Αιματολογικό Ογκολογικό Νοσοκομείο της Τουρκίας, το Iashvili Children’s Central Hospital και το Solidarity Fund της Γεωργίας, το Thalassemia Merkezi Center για παιδιά του Αζερμπαϊτζάν, το Children’s cancer Hospital της Αιγύπτου, το Mother & Child Institute της Σερβίας κ.ά.
Ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ προχωρά σε νέα βήματα σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και το Dana Farber Cancer Institute του Πανεπιστημίου του Harvard για την έρευνα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Γίνεται έτσι από τον σύλλογο μια μεγάλη κίνηση ώστε να ξεκινήσουν και στην Ελλάδα πειραματικές θεραπείες που θα βοηθήσουν τις δύσκολες περιπτώσεις καρκίνου.
Το 2020 ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ ίδρυσε το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, με σκοπό να καταφέρει να σώσει 4 στα 4 παιδιά με καρκίνο.
Το 2021 ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ θεσπίζει το πρόγραμμα Health Diplomacy by Elpida με σκοπό την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας σε σημαντικά ζητήματα υγείας και κυρίως της υγείας των παιδιών.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO
Από το 1999 ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά. Δραστηριοποιούνταν επίσης ως Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia» κ.ά.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στήριξε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ υπήρξε ιδρύτρια και χορηγός του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Στήριξε επίσης τα προγράμματα της UNESCO για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό σε πολλά μέρη του κόσμου και προώθησε την υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων του ΟΗΕ.

Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Προεδρία ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής, ενώ το 2015 προήχθη στην τάξη των Αξιωματικών της Λεγεώνος Τιμής.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη το 2020 βραβεύτηκε με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα.