Έτοιμο το Ισραήλ για χερσαία επίθεση – Διεθνής αγωνία για τρομοκρατικά πλήγματα

Το Ισραήλ σφυροκόπησε τη Λωρίδα της Γάζας με αεροπορικές επιδρομές την Πέμπτη, καθώς ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας διέταξε τα χερσαία στρατεύματα να προετοιμαστούν για να δουν τη Γάζα «από μέσα», αν και δεν ανέφερε πότε θα ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στο διάγγελμά του ακλόνητη υποστήριξη για την ασφάλεια του Ισραήλ, «σήμερα και πάντα» ενώ πρόσθεσε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αγνοήσει τους αθώους Παλαιστίνιους στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης από το Οβάλ Γραφείο, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον από την έκτακτη επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Μπάιντεν έκανε διάκριση μεταξύ των απλών Παλαιστινίων και της Χαμάς, της μαχητικής ομάδας που ελέγχει τη Γάζα.

Συνέδεσε τον σημερινό πόλεμο στη Γάζα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Χαμάς και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «θέλουν και οι δύο να εξοντώσουν εντελώς μια γειτονική τους δημοκρατία».

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι στέλνει την Παρασκευή στο Κογκρέσο ένα «επείγον αίτημα προϋπολογισμού» για την κάλυψη έκτακτης στρατιωτικής βοήθειας τόσο προς το Ισραήλ όσο και προς την Ουκρανία.