Έκτακτη Επικαιρότητα: Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Αθήνα – Επιφανειακή δόνηση

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 15:30 στην Αταλάντη, που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό, σημειώθηκε 10 χλμ νοτιοδυτικά της Αταλάντης, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 5χλμ.

seismos_atalanti

Η έκθεση του Ευρωμεσογειακού ανεβάζει τη δόνηση στα 4,9 Ρίχτερ με επίκεντρο στα 17 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Λιβαδειάς και εστιακό βάθος 2 χλμ.

Της δόνησης αυτής, ακολούθησαν δύο μικρότερες μέσα σε διάστημα μικρότερο των 10 λεπτών. Ο πρώτος ήταν 2,5 Ρίχτερ στα 9 χλμ ΒΔ του Ορχομενού και ο δεύτερος 2,6 Ρίχτερ στα 5χλμ ΔΝΔ της Αταλάντης. 

Στην τοποθέτησή του για τον σημερινό σεισμό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε πως: «Είναι κοντά στην Αταλάντη, δεν συνδέεται όμως με το ρήγμα της Αταλάντης. Υπάρχει ιστορικό με σεισμό 7 βαθμών. Έχουμε να κάνουμε με ρήγμα από τη μέσα πλευρά, Ορχομενό και Αμφίκλεια και όχι από τον Ευβοϊκό κόλπο. Παρόμοιο μέγεθος έχει δώσει σεισμός του 2013. Έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και την Αθήνα. Πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Στη συνέχεια θα δούμε ποιο ρήγμα συνδέεται με αυτή τη δόνηση. Προήλθε από ρήγμα που απέχει τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα από την Αταλάντη. Τα ρήγματα σε Αμφίκλεια και Ορχομενό μπορούν να δώσουν δονήσεις στα 5 Ρίχτερ».