“Ψυχρή Λίμνη” – Το μετεωρολογικό φαινόμενο που αλλάζει απότομα τον καιρό στην Ελλάδα

Αλλάζει απότομα από σήμερα το σκηνικό του καιρού, με την «ψυχρή λίμνη» να βρίσκεται προ των πυλών και να φέρνει έντονα φαινόμενα με βροχές και ισχυρές καταιγίδες, προκαλώντας συναγερμό στις Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι χθες συνεδρίασε το συντονιστικό της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ αναμένεται να συνεδριάσει και σήμερα το πρωί, μετά την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που έχει εκδώσει η ΕΜΥ.

Όπως έγινε γνωστό, υπάρχει ανοιχτή γραμμή με τις περιφέρειες που θα πληγούν, ενώ αναμένεται και προληπτική ενεργοποίηση του 112 όπου κριθεί σκόπιμο.

Με δεδομένο ότι ένα βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια Βαλκάνια με ψυχρές αέριες μάζες προβλέπεται να κινηθεί νότια (έως το νότιο Ιόνιο) και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Η πρόγνωση του Meteo για την κακοκαιρία
Σύμφωνα με τα νεότερα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τη Δευτέρα (4/9) έως τουλάχιστον και την Τετάρτη (6/9).

Αιτία για αυτή την επιδείνωση είναι η νοτιοδυτική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τα Βόρεια Βαλκάνια προς τη χώρα μας και το Ιόνιο Πέλαγος, όπου και αναμένεται να αποκοπεί από τη γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη) και αργά κινούμενη αναμένεται να διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου.

Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης από το Ιόνιο προς την Κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την επίμονη και έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα (Εικόνα 2) θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων βροχών και καταιγίδων σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής κυρίως χώρας.

Aναλυτικότερα, τη Δευτέρα (4/9) αναμένουμε:

Βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, στο Βορειοδυτικό Αιγαίο και τοπικά στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα στη Θράκη θα είναι τοπικά και περιορισμένα.
Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας έως 8-10 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι έως 6-7 μποφόρ στα πελάγη.