Ψυχικό: Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ και το νέο της βιβλίο με τίτλο “Από μένα αυτά…”

Στον κατάμεστο κήπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Ψυχικό παρουσιάστηκε το βιβλιο «Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Από μένα Αυτά. Συνομιλίες με τον Μάκη Προβατά και την Έφη Βασιλοπούλου». Η εκδήλωση οργανώθηκε από τις εκδόσεις Πατάκη το απόγευμα της Δευτέρας 19 Ιουνίου.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Παναγιώτης Ροϊλός, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου και ο Νίκος Α. Κούκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Επίσης για το βιβλίο μίλησαν και οι συγγραφείς Μάκης Προβατάς και Έφη Βασιλοπούλου.

Ψυχικό: Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ και το νέο της βιβλίο με τίτλο "Από μένα αυτά..."

Σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου:

Η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ σε απρόβλεπτες συζητήσεις με τον Μάκη Προβατά και την Έφη Βασιλοπούλου. Μιλά, μεταξύ άλλων, για τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια, για τους γονείς της, την Κατοχή και την Αντίσταση, για τη ζωή της στη Γαλλία, για τη μητρότητα και τον ρόλο της ως γιαγιάς.

Συζητά για την «ελληνική συνέχεια», την αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο, για τη νεότερη ελληνική ιστορία που «πελοποννησιάζει» αλλά και για τις «ανιστόρητες ανοησίες» του Ταγίπ Ερντογάν, για την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Καταθέτει τις απόψεις της για το κατά πόσον βελτιώνει η εκπαίδευση τον άνθρωπο, για τους νέους την εποχή του διαδικτύου και τον σχολικό εκφοβισμό, το τι είναι όντως αυτονόητο στη ζωή, για την έννοια της μνήμης, της λήθης και της αλήθειας, για τον έρωτα και τον ευτυχισμένο γάμο, την προδοσία και την απώλεια, για το εφικτό ή όχι της αυτογνωσίας και τον γρίφο που λέγεται «ψυχή», για την ανθρωπιά ως μέγιστη αρετή και την τέχνη ως ζωντανό οργανισμό, για τους ποιητές που θαυμάζει. Η έκδοση συμπληρώνεται από παράρτημα με 14 δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματά της.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29/8/1926. Κόρη του Νικολάου και της Καλλιρρόης Γλύκατζη, παντρεύτηκε τον Jacques Ahrweiler και απέκτησαν μια κόρη. Σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στην École des Hautes Études στη Γαλλία, όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Ιστορίας και Docteurès Lettres.

Ερευνήτρια του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας και διευθύντρια ερευνών από το 1964, εξελέγη Καθηγήτρια της Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης το 1967. Έχει διατελέσει Διευθύντρια του Τμήματος Ιστορίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Harvard, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Paris I (Επίτιμη Πρόεδρος από το 1981), Πρύτανης της Ακαδημίας και Καγκελάριος των Πανεπιστημίων των Παρισίων, Αντιπρόεδρος και εν συνεχεία Πρόεδρος του Ιδρύματος Georges Pompidou, Πρόεδρος του Αμερικανικού Μουσείου Τέχνης στη Γαλλία, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος DanielleMitterrand, Εμπειρογνώμων για κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες στην UNESCO, Πρόεδρος και εν συνεχεία Επίτιμη Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Βυζαντινών Σπουδών, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Ενώσεως Ιστορικών Επιστημών, Πρόεδρος και εν συνεχεία Επίτιμη Πρόεδρος της Παγκόσμιας Κίνησης Επιστημονικής Ευθύνης (MURS), Πρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και του Διεθνούς Ιδρύματος Ντιμίτρι Σοστακόβιτς. Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Βρετανικής Ακαδημίας, της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου, της Ακαδημίας Επιστημών του Βερολίνου και της Βουλγαρίας. Επίτιμη διδάκτωρ πλειάδας πανεπιστημίων.

Ψυχικό: Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ και το νέο της βιβλίο με τίτλο "Από μένα αυτά..."

Σχετικά με τους συγγραφείς:

Ο Μάκης Προβατάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει πάρει περισσότερες από 400 συνεντεύξεις από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, πολιτικούς, συγγραφείς και καλλιτέχνες. Έχει συγγράψει 8 βιβλία με τη μέθοδο των συζητήσεων, εκ των οποίων τα 5 κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη: Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο με τον θεωρητικό φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο (2015)• Μόνο λίγα χιλιόμετρα: Ιστορίες για την Ιστορία (2017) και Ρίζες και θεμέλια (2020) με την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου• Από το Ντεσεβό στο Drone με την Άννα Διαμαντοπούλου (2020)• Αναστάσιος πορευόμενος με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, σε συνεργασία με τη Νατάσα Μπαστέα (2021).

Κυκλοφορούν επίσης τα εξής: Όλα σε μια ζωή, με τον επιστήμονα διαστήματος Σταμάτη Κριμιζή (Παπαδόπουλος, 2020)• Διεκδικητικός πατριωτισμός, με τον διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη (Παπαδόπουλος, 2021)• Το αλάτι μιας ζωής, με τον αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο (Μεταίχμιο, 2022). Από το 1999 έως σήμερα παρουσιάζει καθημερινές ραδιοφωνικές εκπομπές.

Η Έφη Βασιλοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στη θέση της Προϊσταμένης Διοικητικής Υποστήριξης. Ορόσημο στην επαγγελματική της σταδιοδρομία υπήρξε η συνεργασία της με την Πρύτανη Ελένη Αρβελέρ, από το 1993 έως σήμερα, στη Διοίκηση και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, και στην υλοποίηση του προγράμματος και των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα.