Χωρίς κλιματισμό τα σχολεία σε Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση – Πεύκη

Συνθήκες βρασμού και αφόρητης ζέστης απειλούν τα παιδιά σε σχολεία του Βόρειου Τομέα Αθηνών που λειτουργούν χωρίς κλιματισμό. Το θέμα επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Γ.Σεφέρης που απευθύνει σχετική επιστολή στους Δημάρχους σε Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, μεταμόρφωση και Λυκόβρυση – Πεύκη. Το πλήρες κείμενο:

Κύριοι Δήμαρχοι

            Οι περισσότερες σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργούν όπως γνωρίζετε χωρίς την ύπαρξη κλιματισμού στις αίθουσες με αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες, ειδικά την Τρίτη 11, Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Ιουνίου σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα για τις θερμοκρασίες που αναμένονται στην περιοχή μας (40°, 42°, 43° ανώτεροι βαθμοί Κελσίου) να δημιουργηθούν αφόρητες συνθήκες για τους μαθητές, τις μαθήτριές μας και τους εκπαιδευτικούς και όλο το προσωπικό που εργάζονται στις σχολικές μονάδες.

            Γνωρίζετε επίσης, πως πέραν της απουσίας κλιματισμού, η πλειοψηφία των σχολικών μονάδων είναι τεχνικά ελλειμματικές καθώς απουσιάζουν στις περισσότερες περιπτώσεις μονώσεις ταρατσών ενώ ταυτόχρονα οι αύλειοι χώροι δεν έχουν τα κατάλληλα σκίαστρα και η δενδροφύτευσή  τους είναι μικρή. Γεγονός που αναδεικνύει ταυτόχρονα την έλλειψη σύγχρονων υποδομών σχολικής στέγης που να συμβαδίζει με τα νέα δεδομένα αντιμετώπισης ακραίων θερμοκρασιών , οι οποίες παρουσιάζονται ακόμα και αρχές Ιουνίου. Επιπλέον όπου υπάρχουν ανεμιστήρες οροφής δεν έχει γίνει  πρόσφατα έλεγχος και συντήρηση και είναι σε αχρηστία. 

             Πρέπει έστω και την τελευταία στιγμή  με ευθύνη της δημοτικής αρχής να παρθούν μέτρα για να διευκολυνθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και να μην κινδυνεύει η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Είναι απολύτως επείγουσα η έκτακτη χρηματοδότηση για τη προμήθεια ανεμιστήρων – όπου δεν υπάρχει κλιματισμός και την παροχή δροσερών νερών καθώς το δίκτυο ήδη τις προηγούμενες ημέρες που δεν υπήρχε καύσωνας ήταν επιβαρυμένο από άποψη θερμοκρασίας.

            Στάλθηκε σήμερα  μία εγκύκλιος (Φ1/ 64708 /ΓΔ4/ 10-6-24)  προς τα σχολεία που πραγματικά δεν ξέρουμε σε ποια χώρα  (εκτός Ελλάδας ) απευθύνεται (!) Εκτός από δροσερά νερά που καλούνται τις σχολικές επιτροπές να παρέχονται στους μαθητές όλα τα υπόλοιπα αναθέτονται στους γονείς και στον Σύλλογο Διδασκόντων

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας για την αντιμετώπιση του καύσωνα τις επόμενες ημέρες.