Χαραμάδα αισιοδοξίας στη Γάζα: Συμφωνία για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Αιγυπτίων για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να παραδοθεί ζωτική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Το Τελ Αβίβ έδωσε χθες το πράσινο φως στην Αίγυπτο να παραδώσει περιορισμένες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται για την πρώτη ελάχιστη ανάσα στην ασφυκτική πολυήμερη πολιορκία της περιοχής. Η συμφωνία προέκυψε κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν στην περιοχή. Της εξέλιξης είχε προηγηθεί η φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, που άφησε πίσω της 471 νεκρούς σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν να φέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας η«με βιώσιμο τρόπο».

«Συμφώνησε να αφήσει να περάσουν για αρχή μέχρι 20 φορτηγά», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους αφού τηλεφώνησε στον Σίσι από το Air Force One, ενώ επέστρεφε από την επίσκεψη στο Ισραήλ όπου επέδειξε αλληλεγγύη μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ενώ στηριξε ξεκάθαρα την θέση του Ισραήλ ότι δεν σχετίζεται με το λουτρό αίματος στο νοσοκομείο της Γάζας. Αυτή τη στιγμή περί τα 200 φορτηγα ύπαρχουν ακινητοποιημένα

Εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας δήλωσε επίσης ότι οι δύο χώρες συντονίζονται με τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών για να εξασφαλίσουν την άφιξη της βοήθειας με τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Το φορτίο πιθανότατα δεν θα περάσει μέχρι την Παρασκευή, καθώς ο δρόμος γύρω από το σημείο διέλευσης της Ράφα. έχει καταστραφεί μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων.

Ο Αμερικανός ηγέτης δήλωσε ότι ο ΟΗΕ θα διανείμει τη βοήθεια και ότι μια δεύτερη δόση είναι πιθανή ανάλογα με το «πώς θα πάει». Προειδοποίησε ωστόσο: «Εάν η Χαμάς την κατασχέσει και δεν την αφήσει να περάσει … τότε όλα θα τελειώσουν».

Πηγή: ΕΡΤ