Χαράς ευαγγέλια στην Αιθιοπία – Τα ΑΤΜ ..μοίρασαν χρήματα από λάθος λογισμικού

Τρύπα μεγαλύτερη των 37 εκατ. ευρώ έχει προκύψει στη μεγαλύτερη Τράπεζα της Αιθιοπίας, εξαιτίας ενός σφάλματος στο λογισμικό, που επέτρεπε στους πελάτες της να σηκώνουν περισσότερα χρήματα από όσα διαθέτουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Το Σάββατο άρχισαν να σχηματίζονται ουρές μπροστά από τα ATM της CBE, που ανήκει στο Δημόσιο, από πελάτες που είχαν ειδοποιηθεί ότι τα μηχανήματα «μοιράζουν λεφτά».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της CBE Abe Sano έγιναν περισσότερες από 490.000 «παράνομες συναλλαγές». Στα κάμπους των πανεπιστημίων επικράτησε φρενίτιδα με τους φοιτητές να ειδοποιούν ο ένας τον άλλο μέσω what’s up. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να παρέμβει η αστυνομία για να τους σταματήσει από το να τραβάνε χρήματα.

Αρχικά η CBE απέδωσε το σφάλμα στο λογισμικό σε κυβερνοεπίθεση, ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος Abe Sano ανασκεύασε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, λέγοντας ότι προέκυψε κατά τη διάρκεια αναβάθμισης του λογισμικό της τράπεζας.

Τώρα η CBE προσπαθεί να ανακτήσει τα χρήματα, στοχεύοντας κυρίως σε πρόσωπα που τράβηξαν πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά. Ο Abe Sano κάλεσε τους πολίτες να επιστρέψουν τα χρήματα, διευκρινίζοντας ότι η τράπεζα δεν θα κινηθεί νομικά εναντίον τους, αν το κάνουν.