Χάρτινα καλαμάκια: Έρευνα δείχνει πόσο επιβλαβή είναι για άνθρωπο και περιβάλλον

Τα επιβλαβή και «παντοτινά χημικά» που περιέχουν τα χάρτινα καλαμάκια φαίνεται πως ανατρέπουν την πεποίθηση ότι οι εναλλακτικές -στα πλαστικά καλαμάκια- λύσεις είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Η έρευνα των Βέλγων ερευνητών, η πρώτη του είδους της στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε εξετάζοντας καλαμάκια από 39 μάρκες, στα οποία εντοπίστηκαν χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα καθημερινά προϊόντα ανθεκτικά στο νερό, στη θερμότητα και στους λεκέδες.

Η έρευνα έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, καθώς αυτές οι χημικές ουσίες, γνωστές ως PFAS, εντοπίζονται στα χάρτινα καλαμάκια, αλλά και σε αυτά που κατασκευάζονται από μπαμπού.

Η έρευνα που «καίει» τα χάρτινα καλαμάκια
«Τα καλαμάκια από φυτικά υλικά, όπως το χαρτί και το μπαμπού, συχνά διαφημίζονται ως πιο βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον από αυτά που κατασκευάζονται από πλαστικό», δήλωσε ο Thimo Groffen, Ph.D., συγγραφέας της μελέτης και περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας. 

«Ωστόσο, η παρουσία σε αυτά PFAS», που μπορούν να χαρακτηριστούν ως παντοτινά χημικά, καθώς χρειάζεται πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να διασπαστούν, δείχνει πως «ο ισχυρισμός ότι αυτά τα καλαμάκια δεν είναι βλαβερά δεν είναι απαραίτητα αληθής».

Ίσα-ίσα, τα πορίσματα της έρευνας εκτιμούν ότι τα καλαμάκια από χαρτί και μπαμπού περιέχουν αυτές τις δυνητικά επιβλαβείς ουσίες.

Τι είναι τα PFAS;
Τα PFAS είναι η συντομογραφία για τις υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, περιλαμβάνουν πάνω από 4.700 χημικές ουσίες και αποτελούν ομάδα ανθρωπογενών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.

Οι ουσίες αυτές είναι γνωστές και ως «παντοτινά χημικά», καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές όταν βρίσκονται στο περιβάλλον και στους οργανισμούς. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως βλάβη στο ήπαρ, παθήσεις του θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο, αναφέρουν έρευνες.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών (EPA) αναφέρει ότι τα PFAS χρησιμοποιούνται ευρέως και παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο περιβάλλον, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκονται στο αίμα ανθρώπων και ζώων σε όλο τον κόσμο, καθώς και στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος και σε χαμηλά επίπεδα σε τρόφιμα, σε συσκευασίες και σε οικιακά προϊόντα.