Φαινόμενο “Ωμέγα”: Τι λένε οι επιστήμονες για όσα προκαλεί ο καιρός στην Ελλάδα

«Ξεκίνησε η κατάρρευση του κλίματος», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα «Liberation», περιγράφοντας τα περίεργα και άκρως επικίνδυνα τερτίπια του καιρού που συνδυάζουν παρατεταμένα κύματα καύσωνα και σφοδρές βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της γηραιάς ηπείρου.  Οι επιστήμονες «βάφτισαν» ως «Ωμέγα» το μετεωρολογικό αυτό φαινόμενο που «επελαύνει» τα τελευταία 24ωρα σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Όπως εξηγεί το γαλλικό δημοσίευμα, η επιστημονική κοινότητα εμπνεύστηκε από το τελευταίο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου βλέποντας σε γράφημα τα σκαμπανεβάσματα του καιρού που έχουν προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές στη γηραιά ήπειρο.  Σε μία προσπάθεια να βρουν τα αίτια της επίμονης και αφόρητης ζέστης όπως και των καταρρακτωδών βροχών στην Ευρώπη, οι ερευνητές έβαλαν στο μικροσκόπιο εικόνες που συνέλεξαν από δορυφόρους και κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα :

Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό μπλοκάρισμα σε σχήμα «ωμέγα» που ευθύνεται για τις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν πολλές ευρωπαικές χώρες όπως και τη Γαλλία. Οι συνέπειές του επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Γαλλία, τη Δευτέρα, οι πολίτες άρχισαν να βιώνουν ένα πρωτόγνωρο κύμα καύσωνα. Χθες, οι αρχές έθεσαν σε κατάσταση «κίτρινου συναγερμού» 45 περιοχές, κυρίως στα δυτικά και τα κεντρικά της χώρας. Η σημερινή μέρα στη Γαλλία θα εξακολουθήσει να είναι εξαιρετικά ζεστή: η μέγιστη θερμοκρασία θα έπρεπε κανονικά να κυμαίνεται από «23 Βαθμούς Κελσίου έως 28 Βαθμούς Κελσίου στη Μάγχη, και από 29 Βαθμούς Κελσίου έως 34 Βαθμούς Κελσίου στην υπόλοιπη χώρα.

Αντιθέτως, στις περισσότερες περιοχές, ο υδράργυρος είχε σκαρφαλώσει μεταξύ 35 έως 37 Βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με το μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας. Η Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου του 2023 κατέκτησε το βραβείο της πιο ζεστής ημέρας που καταγραφεί ποτέ τον μήνα Σεπτέμβριο στη Γαλλία, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα. «Δεν προβλέπεται να δροσιστούν οι πολίτες τουλάχιστον πριν την Κυριακή», όπως προειδοποιούν οι ειδικοί και προσθέτουν:

F5MSwtmXIAAc0vz

«Η διάρκεια αυτού του ισχυρού καύσωνα, σε συνδυασμό με την έντασή του και τον όψιμο χαρακτήρα του, είναι αξιοσημείωτη για τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ».