Τριετίες εργασίας: Τι σημαίνει πρακτικά το “ξεπάγωμα” για τους εργαζόμενους το 2024

Το ξεπάγωμα των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024 εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ και μαζί κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012.

Το μέτρο αυτό αφορά όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Οι τριετίες είχαν παγώσει από το 2012, μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει κάτω του 10%. Για την επαναφορά τους θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση -άλλωστε και ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στους αρμόδιους υπουργούς για τις λεπτομέρειες. Ένα από τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν είναι αν θα μετρήσουν αναδρομικά, δηλαδή αν τα χρόνια προϋπηρεσίας θα μετρήσουν από το 2012 ή από το 2024.

Σήμερα οι μισθολογικές τριετίες δίδονται μόνο σε όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία έως τον Φεβρουάριο του 2012.

Η επαναφορά των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα σημάνει προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζόμενους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρεις τριετίες). Σήμερα κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να διεκδικήσει προσαύξηση για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά.

Αντιστοίχως, οι εργαζόμενοι που πρωτοπροσλήφθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχουν απωλέσει το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια στρέβλωση της αγοράς εργασίας, ως προς τις αμοιβές μετά το 2012.

Με δεδομένο ότι από την 1η Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός είναι 780 ευρώ:

όσοι έχουν προϋπηρεσία μίας τριετίας θα δουν αύξηση 78 ευρώ τον μήνα,
όσοι έχουν δύο τριετίες 156 ευρώ τον μήνα,
και όσοι έχουν τρεις τριετίες 234 ευρώ, σε μηνιαία βάση.