Το φονικό στη Νέα Φιλαδέλφεια και οι κόντρες στην ΕΛ.ΑΣ. μετά τις καρατομήσεις

«Εμφύλιος» έχει ξεσπάσει στην Ελληνική Αστυνομία μετά τις καρατομήσεις αξιωματικών για τη δολοφονική επέλαση των Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια την πρώτη Δευτέρα του περασμένου Αυγούστου η οποία οδήγησε στον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Με μία μηνυτήρια αναφορά που αριθμεί περίπου 30 σελίδες και στρέφεται κατά της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., ένας εκ των αξιωματικών που απομακρύνθηκαν κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο απόκρυψης παραπτωμάτων των επικεφαλής του Σώματος τονίζοντας παράλληλα πως η απόσπαση του από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. όπου υπηρετούσε ήταν παντελώς παράνομη.

Ειδικότερα, ο αξιωματικός, στρέφοντας τα πυρά του κατά του Αρχηγού της Αστυνομίας, του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, αναφέρει στη μήνυσή του, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του protothema.gr, πως οι τρεις άνδρες, μετά τον θάνατο του 29χρονου, «καταχρώμενοι των ιδιοτήτων τους, κατέστρωσαν κατά παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους, σχέδιο δράσης, προκειμένου, αφενός μεν, να αποσείσουν και δολίως να αποκρύψουν βαρύτατα πειθαρχικά παραπτώματα στα οποία υπέπεσαν και τα οποία αποτελούν την μοναδική γενεσιουργό αιτία επί όσων θλιβερών γεγονότων διαδραματίστηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 7 Αυγούστου, αφετέρου να βλάψουν εμένα δια της εις βάρος μου ασκηθείσας πειθαρχικής δίωξης για ανύπαρκτο πειθαρχικό παράπτωμα». 

«Γνώριζαν αλλά ουδέν έπραξαν»

Στη συνέχεια ο αξιωματικός παραθέτει τα όσα προηγήθηκαν της άφιξης των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, υποστηρίζοντας πως η Διεύθυνση στην οποία υπηρετούσε μέχρι την απομάκρυνσή του, είχε προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως την Κυριακή 3 Αυγούστου, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, λαμβάνοντας υπόψη τις αδελφοποιημένες σχέσεις μεταξύ των οπαδών της ΑΕΚ και της Μαρσέιγ καθώς και του Παναθηναϊκού με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, απέστειλε στην Διεύθυνσή που υπηρετούσε σχετικό σημείωμα προκειμένου να λάβουν γνώση και να προβούν στις ανάλογες ενέργειες.

Την ίδια ημέρα, προσθέτει ο αξιωματικός, η ως άνω Υποδιεύθυνση έστειλε στη ΓΑΔΑ με κοινοποίηση στον Υπαρχηγό του Σώματος αλλά και στον Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος (3ο μηνυόμενο), έγγραφο μέσω του οποίου γνωστοποιούσε πως «ο κίνδυνος απειλής είναι δυναμικός και συνεχώς μεταβαλλόμενος, ενώ επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες», καταλήγοντας σε αποτέλεσμα εκτίμησης υψηλού ρίσκου 67,14%.

«Ήδη λοιπόν από την 3/8/23, αμφότεροι ο δεύτερος και ο τρίτος μηνυόμενος τελούσαν εν γνώσει του ότι ο προγραμματισμένος ποδοσφαιρικός αγώνας της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ ήταν υψηλού ρίσκου 67,14% και ο κίνδυνος απειλής δυναμικός και συνεχώς μεταβαλλόμενος. Και ενώ γνώριζαν την υψηλή επικινδυνότητα της αναμέτρησης, ουδέν έπραξαν, ως κατά τον νόμο όφειλαν, δηλαδή εγγράφως να ενημερώσουν τον πρώτο μυνηόμενο (σσ τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.) αλλά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και να εισηγηθούν για την ενεργοποίηση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων ή για την σύγκληση του Συμβουλίου Συντονισμού και Στρατηγικής Δημόσιας Τάξης» τονίζει χαρακτηριστικά. 

Πηγή: Πρώτο Θέμα