Το Μετρό βάζει πλώρη για το γήπεδο της ΑΕΚ – Που και πότε θα γίνει ο νέος σταθμός

Πλώρη για το γήπεδο της ΑΕΚ βάζει η Αττικό Μετρό, που ήδη σχεδιάζει εκεί έναν από τους νέους σταθμούς που συνδέονται με τη Γραμμή 4 του Μετρό.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη εκκίνηση του ταξιδιού του πρώτου Μετροπόντικα ο οποίος θα ανοίξει τη σήραγγα του Α’ τμήματος της Γραμμής 4 του Μετρό που αποτελεί το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό έργο της χώρας μας.

Το Α’ τμήμα της νέας γραμμής, μήκους 13 χλμ., του Μετρό θα έχει συνολικά 15 σταθμούς, με αφετηρία το Άλσος Βεΐκου, τερματικό το Γουδή, και ενδιάμεσους σταθμούς τους εξής: Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι,, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεστημιούπολη, Ιλίσια και Ζωγράφου. Η διάρκεια των έργων προβλέπεται στους 96 μήνες (8 χρόνια) από την έναρξη της κατασκευής.

Η επέκταση της Γραμμής 4 του Μετρό

Η Γραμμή 4 του Μετρό, ωστόσο, δεν θα περιορίζεται στο ανωτέρω τμήμα, μιας και θα ακολουθήσουν και κάποιες επεκτάσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής προς τις βορειοδυτικές συνοικίες του Λεκανοπεδίου, από τον σταθμό Άλσος Βεΐκου μέχρι την Πετρούπολη.

Η συγκεκριμένη επέκταση περιλαμβάνει 6 νέους σταθμούς που θα εξυπηρετήσουν περιοχές στη Νέα. Ιωνία, τη Νέα Φιλαδέλφεια, στους Αγ. Αναργύρους, στο Ίλιο και την Πετρούπολη.

Από την εν λόγω επέκταση θα επωφεληθούν -μεταξύ άλλων- οι φίλοι της ΑΕΚ, οι οποίοι θα έχουν γρήγορη πρόσβαση στο νέο γήπεδο του συλλόγου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αρχικά ο σχεδιασμός της επέκτασης προέβλεπε την κατασκευή Σταθμού πλησίον του ομώνυμου Σταθμού του τρένου στον Περισσό και εν συνεχεία στη Νέα Φιλαδέλφεια στη διασταύρωση της Λεωφ. Δεκελείας και Βρυούλων.

Παρ’ όλα αυτά, από τα τέλη του 2020 διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σημαντικοί λόγοι, τόσο τεχνικοί και κατασκευαστικοί, όσο και συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης, που συνηγορούσαν υπέρ της επιλογής εναλλακτικής χάραξης του έργου (βλ. παρακάτω εικόνα). Το νέο σχέδιο προβλέπει Σταθμό πλησίον του ομώνυμου σταθμού στα Πευκάκια αντί του Περισσού, που είχε αρχικά επιλεγεί και νέο σταθμό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μάλιστα, εκεί αναζητήθηκε δημόσιο πάρκο ικανής έκτασης για την κατασκευή του Σταθμού (ως τέτοιο κρίθηκε το πάρκο Μνημείου Μικρασιατών).

Μετρό στη Νέα Φιλαδέλφεια

Στην επιλογή της εναλλακτικής θέσης της Νέας Φιλαδέλφειας διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο η εγγύτητα του σταθμού με το γήπεδο Αγία Σοφία ΟΠΑΠ Αρένα, μιας και ο ο σταθμός του Μετρό χωροθετείται σε απόσταση περίπου 150μ. από αυτό, σε σχέση με τα 400μ. απόσταση από το γήπεδο που ήταν πριν χωροθετημένος.

Από την εξέταση της εναλλακτικής αυτής λύσης διαπιστώθηκε, επίσης, ότι προκύπτει σαφής βελτίωση των κατασκευαστικών δεδομένων του έργου, ενώ τα πληθυσμιακά δεδομένα, όπως και τα δεδομένα των παρακείμενων χρήσεων γης και θέσεων εργασίας είναι ευνοϊκότερα για την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας του έργου.

Ήδη η Αττικό Μετρό μελέτησε, δημοπράτησε, ξεκίνησε να υλοποιεί και ολοκληρώνει τις τοπογραφικές αποτυπώσεις για την επιλεγείσα αυτή χάραξη της επέκτασης.

Θα ακολουθήσουν οι γεωτεχνικές μελέτες και οι γεωλογικές έρευνες και μετά η μελέτη δημοπράτησης του έργου (αρχιτεκτονική, στατική και Η/Μ μελέτη).

Η κατασκευή του συγκεκριμένου τμήματος (Άλσος Βεΐκου-Πετρούπολη) δεν προβλέπεται να ξεκινήσει άμεσα και ως εκ τούτου η ολοκλήρωσή του δύσκολα θα πραγματοποιηθεί πριν τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Υπενθυμίζεται ότι -μεταξύ άλλων- η Γραμμή 4 θα περνά και από τη Λεωφόρο Κηφισίας (τμήμα Β: Γουδή-Μαρούσι) με με γραμμή μήκους 9,6 χλμ. και 8 σταθμούς σε Γουδή, Κατεχάκη, Φάρος, Φιλοθέη, Σίδερα, Παράδεισος, ΟΤΕ και Μαρούσι.

Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για τους κατοίκους της πρωτεύουσας και ειδικά όσους μετακινούνται καθημερινά επί της Λεωφόρου Κηφισίας και βιώνουν μεγάλες καθυστερήσεις λόγω της κυκλοφοριακής ασφυξίας που καταγράφεται στο δρόμο.

Πηγή: carandmotor